Anmeldelse

Det gode skriveforløb

Det gode skriveforløb

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisning i skriftsprog fylder meget i danskundervisningen på alle klassetrin. Lundberg argumenterer for fornuften i det i denne bog, ligesom han kommer med forslag til et systematiseret forløb, der kan differentieres efter samme metode som læseundervisningen i "Det gode læseforløb". Det er måske endnu nemmere at gennemføre med gruppe-, makker- eller helt individuel skrivning.

Fakta:

Titel: Det gode skriveforløb

Forfatter: Ingvar Lundberg

ISBN: 9788750041719

Pris: 275 kroner

Sider: 104 sider

Type: Bog

Forlag: Akademisk Forlag

Han indleder med formålet med at skrive, om den teoretiske baggrund for skriftsprog og forståelsen af skriftsprog. Derefter beskriver han sociale og væsentlige kognitive faktorer.

Der er fem dimensioner, der skal udvikles. De er danskfaglige discipliner: Stavning, sætningskonstruktion og tekstform, funktionel skrivning (meddele et sagforhold), tekstskabende skrivning (fiktion med mere) og interesse og motivation for skrivning.

Hver dimension har op til atten trin, nogle er gennemført før skolestart. Der vises 16 eksempler fra børn i 0.-3. klasse. Hvert eksempel sammenkædes med et bestemt sted i hver af de fem dimensioner, så også mindre erfarne lærere forstår det. Efterfølgende er der et skriveudviklingsskema til læreren og et til eleven i lighed med LUS (læseudviklingsskemaet).

Lundberg kommer med forslag til, hvordan man i indskolingen kan undervise i skrivehåndværket, som eleverne skal benytte de næste mange år i skolen.

Bogen er målrettet lærere i indskolingen, men lærere på mellemtrinnet vil også få stor gavn af den.