Tyrkiets Højesteret erklærer lærerforening ulovlig

Den tyrkiske Højesteret har netop besluttet at tilsidesætte to afgørelser fra Ankaras arbejdsret og erklære den store tyrkiske lærerforening Egitim-Sens vedtægter ulovlige og dermed kræve organisationen lukket trods internationale protester.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den tyrkiske regering har slæbt Egitim-Sen for retten både i 1998, 2002 og sidste år, hvor retten hver gang har konstateret, at lærerforeningens vedtægter om at kæmpe for minoriteters ret til undervisning på deres modersmål ikke er i strid med forfatningen. Men ved et lukket retsmøde i formiddag omgjorde Højesteret den lavere retsinstans' afgørelse og besluttede, at Egitim-Sen skal lukkes, oplyser organisationen i en mail til lærerforeninger verden over.

Formanden for Egitim-Sen Alaaddin Dingep har tidligere sagt til folkeskolen.dk, at selv ved et nederlag i retten er der fortsat grund til at kæmpe for Egitim-Sen, fordi organisationen vil få en frist til at ændre sine vedtægter og den tyrkiske arbejdsminister i øjeblikket arbejder på at lave nye love for fagforeningernes frihed. Det kan blive Egitim-Sens redning, vurderer han.