25 tyrkiske lærere idømt 6 års fængsel for fagforeningsarbejde

Danmarks Lærerforening og den internationale lærerforening EI har gennem lang tid støttet 31 fængslede læreres sag i Tyrkiet. Mod al forventning er 25 af lærerne nu blevet idømt lange fængselsstraffe. Blandt dem er den tidligere kvindelige leder fra den tyrkiske lærerforening Gülçin Isbert. Hun fik sidste år en international pris for sit arbejde.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De 31 tyrkiske lærere har været tilbageholdt siden november 2009. Gülçin Isbert var inviteret til Danmarks Lærerforenings kongres sidste år, men kunne ikke komme, fordi hun stod sigtet og var nægtet udrejse af Tyrkiet. Hun havde ellers netop modtaget EI's Outstanding Teachers-pris for sit arbejde med at styrke kvinders indflydelse og etniske minoriteters rettigheder.

"Danmarks Lærerforening tager på det skarpeste afstand fra, at den tyrkiske regering knægter de fundamentale menneskerettigheder og faglige rettigheder. Danmarks Lærerforening opfordrer den danske regering til at gøre regeringen i Tyrkiet opmærksom på, at Danmark ikke accepterer tilsidesættelse af menneskerettigheder og faglige organisationers ret til at arbejde for demokratiske og faglige rettigheder", lød det fra en samlet kongres.

Dommerne skiftet ud for at få lærerne dømt

Dommerne skiftet ud for at få lærerne dømt

Gülçin Isbert blev oprindeligt anholdt for at deltage i en fredelig demonstration. Hun og de andre lærere blev under retssagen fremstillet som medlemmer af terroristorganisationen KCK. Beviserne gik på lærernes faglige arbejde med at holde møder i lærerorganisationen Egitem Sen og hovedorganisationen KESK og på, at lærerne var i besiddelse af bøger, som man i øvrigt kan finde hos almindelige boghandlere i Tyrkiet.

Beviserne er tidligere blevet fremlagt, og ifølge generalsekretæren i den tyrkiske lærerforening Egitim Sen, Mehmet Bozgeyik, er de fuldstændig grundløse, så advokatenre havde forventet en frikendelse.

"Men pludselig blandede en 'usynlig hånd' sig, og to dommere, der arbejdede på sagen, blev udskiftet lige inden den sidste høring", fortæller Mehmet Bozgeyik.

Han mener, at det er årsagen til, at 24 af de 31 lærere blev idømt seks år og fem måneders fængsel.

Kvinde, kurder og fagligt aktiv

Kvinde, kurder og fagligt aktiv

Ifølge Gülçin Isbert er årsagen til hendes fængsling, at hun repræsenterer de 4 k'er, som regeringen hader.

"Jeg er kvinde, kurder, kazil bas (en religiøs minoritetsgruppe) og medlem af fagforeningen KESK. Egetim Sen ønsker et demokratisk, videnskabeligt, sekulært, offentligt uddannelsessystem, som inkluderer modersmålsundervisning. Og det kæmper vi for", sagde hun i et videointerview, der blev sendt, da hun ikke personligt kunne møde op for at modtog EI's pris.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS