Anmeldelse

Skrig & fred

Skrig & fred

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra 1990 til 2003 er antallet af selvmordsforsøg blandt piger mellem 15 og 19 år steget med 322 procent, til trods for at der i 1998 blev lanceret en national handlingsplan til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg. Der blev afsat puljemidler til uddannelse af undervisere, som kunne klæde lærere og pædagoger på, så de blev opmærksomme på de unges tegn på mistrivsel. Desuden blev der iværksat forskellige behandlingstilbud.

Fakta:

Titel: Skrig & fred

Forfatter: Per Straarup Søndergaard

Pris: 249 kroner

Sider: 136 sider

Type: Bog

Forlag: Turbine Forlaget

Bogens titel "Skrig & fred" henviser til de bagvedliggende årsager til selvmordsforsøgene. Ofte er det ikke ønske om at dø, men netop et skrig om hjælp, når livet er gået i hårdknude. Og det kan være en dyb længsel efter fred for svære tanker.

For omgivelserne er selvmordsforsøg et stærkt og skræmmende signal, hvilket de unge også selv oplever. Otte piger og en dreng fortæller om deres selvmordsforsøg, og alle giver de udtryk for, at det har været skræmmende. Hvert interview bliver efterfulgt af et interview med en fagperson. I et af afsnittene fortæller en mor om sit chok, da hun oplevede datterens selvmordsforsøg. Hun beskriver tiden efter, angsten for et nyt forsøg, de små skridt frem mod genetablering af tilliden og om den genvundne kontakt, mor og datter efterfølgende har fået.

Bogen henvender sig til flere grupper, og hensigten er at give lærere og pædagoger indsigt og baggrundsviden om området til brug for samtaler med unge, men også forældre kan have gavn af at læse med.

En videreudvikling af en national handleplan, som findes i vores nabolande, kan denne bog ikke erstatte. Dog er den et væsentligt bidrag til at give alle, der arbejder med de unge, indsigt og viden, så vi kan tyde de unges tegn på mistrivsel og reagere på dem.