Anmeldelse

Skolelederens personlige lederskab / Faglig-pædagogisk skoleledelse / Stratetisk skoleledelse

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Faglig-pædagogisk ledelse, strategisk ledelse, personligt lederskab, professionel ledelse, personaleledelse og økonomisk administrativ ledelse. Ja, ledelse er unægtelig mange ting, og der er nok af termer knyttet til opgaven. Overskrifterne er hentet fra en serie på seks små hæfter, hvoraf jeg her vil omtale de tre.

Hæfterne er en ajourføring af en gammel serie, som nu er kommet i et nyt design, der, som det hedder, "ønsker at tilpasse den velkendte serie til en nutid, der er præget af omstilling og en stadig strøm af nye udfordringer for skolelederen".

"Faglig-pædagogisk ledelse" beskæftiger sig med lederens opgaver i forbindelse med planlægning og fastlæggelse af udviklingsplaner og indsatområder. Og med, hvordan man systematisk kan bruge evaluering som udviklingsredskab på flere niveauer. I "Strategisk ledelse" drejer det sig om lederens funktioner som strategen på skolen. Hermed også skolelederens indsigt i og forståelse for de samfundsmæssige interesser og processer i relation til skolen. Der gives råd og ideer til, hvordan lederen kan skabe retning og forståelse i hele organisationen. "Skolelederens personlige lederskab" beskæftiger sig med, hvordan man kan udvikle og organisere samarbejdet i et ledelsesteam - herunder også fastholde og udvikle refleksion og læring i forbindelse med ajourføring af egne lederkompetencer.

I princippet er disse små og kortfattede hæfter udmærkede - ikke mindst for nye ledere. Man kan få en hurtig indføring i et område via de fyldige stikordsregistre. Men jeg tror desværre ikke, det sker ret meget. Mange af den slags hæfter står og glaner i reolen - og tages først frem, når de skal skiftes ud, fordi der er kommet en ny udgave. Det kunne være interessant at undersøge, hvor meget sådanne hæfter rent faktisk bliver brugt.