Eva Merstrand stiller op til byrådet i Viborg for Socialdemokratiet.
Eva Merstrand stiller op til byrådet i Viborg for Socialdemokratiet.

Lærer og S-kandidat: Målstyring og test overskygger faglighed og dannelse

Lærerne har ikke tid nok til kerneopgaven, og målstyringen har taget overhånd. Det mener Eva Merstrand, der stiller op til byrådet i Viborg for Socialdemokratiet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hun har boet knap ti år i udlandet, først som underviser på en amerikansk folkeskole, siden som leder af en privatskole i Frankfurt, og hun har set konsekvenserne af den benhårde målstyring af eleverne i det amerikanske skolesystem.

Nu er Eva Merstrand vendt hjem til barndomsbyen, hvor hendes egen far var borgmester af flere omgange, og hun vil nu forsøge selv at blive valgt til byrådet.

"Efter jeg har boet i udlandet kan jeg mærke, hvor meget jeg brænder for vores danske model og velfærdssamfundet. Vi skal tilbage til en model, hvor det hele ikke går op i at måle og veje. Hvor der ikke bliver løbet alt for hurtigt, og hvor der er tid til at tage sig af de mange sociale forhold, man også skal klare som lærer", siger Eva Merstrand.

Hun mener at danske politikere alt for længe har haft en forkert tilgang til folkeskoleområdet. Ifølge Eva Merstrand har inspirationen fra især USA, med målstyring og nationale test, taget overhånd. Hun mener at de nationale test og målstyring i dag overskygger fagligheden og dannelsen.

"Det hele startede med Pisa-testen, som slet ikke harmonerer med den danske skolemodel. Der er noget vi har gjort rigtig godt i Danmark, men det er blevet udvandet, fordi vi har kigget så meget mod USA, Australien og alle mulige andre steder. Men man kan ikke sammenligne systemerne. Elever i USA er helt anderledes. Danske børn er ikke de samme som amerikanske børn. Danske børn er ikke opdraget til et testsamfund, men har alligevel fået en stor viden og er som voksne blevet efterspurgt i udlandet", siger hun.

Selvom det var den daværende socialdemokratiske regering der med folkeskolereformen stod bag de lange skoledage, og også hendes eget parti der gennemførte lovindgrebet og den nye arbejdstidslov i 2013, har det ikke fået Eva Merstrand til at tvivle på sit parti.

"Uanset hvad, så er jeg socialdemokrat og jeg bliver aldrig noget andet. De kerneværdier, jeg har, er de samme værdier, der tegner Socialdemokratiet. Selvfølgelig er der ting, jeg ikke er helt enig i, men så må jeg arbejde indefra i partiet", siger hun.

Eva Merstrand underviser i dansk, engelsk, historie og natur/teknik på Karup Skole, hvor hun også er arbejdsmiljørepræsentant. Hun er 52 år og stiller op til byrådet i Viborg. Ved kommunalvalget i 2013 fik Socialdemokratiet 27,7 procent at stemmer i kommunen og dermed ni pladser i byrådet.

I Folkeskolens Kandidatprøve kan du se, hvad hun har svaret på 12 skolepolitiske spørgsmål og teste dine egne holdninger op imod kandidaternes: 

Læs mere

Eva Merstrand i Folkeskolens Kandidatprøve

Powered by Labrador CMS