Anmeldelse
Jernalder i Danmark og Gudme
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er de sidste års mange rige fund fra Danmarks jernalder (cirka 500 før Kristus til cirka 800 efter Kristus) - ikke mindst fundene fra Gudme på Fyn, der ligger til grund for udgivelsen af denne bog.
I 22 opslagslignende afsnit gennemgås jernalderen (Hvor har vi vores viden fra? Hvordan så menneskene ud? Hvordan var disse menneskers forhold til livet og døden? med videre). I de efterfølgende syv afsnit fokuseres der på Gudmefundene. Hvorfor er der grund til at forestille sig et fynsk kongerige med Gudme som 'hovedstad' i årene 200-550, og hvorfor forsvandt dette kongerige igen?
Bogen er skrevet i et godt og kontant sprog. Forfatteren er arkæolog, og det er ganske fint at se, at de forbehold, han som forsker må tage over for tolkninger af fund og fundomstændigheder, på helt naturlig måde skrives ind i et materiale, der er beregnet for skoleelever.
Bogen indeholder mange fortrinlige illustrationer. Nogle er fotos af rekonstruerede hverdagssituationer med børn i jernalderens tøj. Den slags billeder har jeg det oftest dårligt med, men her er det lykkedes at sløre børnenes alder så meget, at det lige er acceptabelt. (Elever i eksempelvis en 6. klasse stejler normalt over for at skulle identificere sig med børn, der tydeligvis er meget yngre, end de selv er - så hellere voksne identifikationsfigurer).
Der er ikke formuleret nogle tanker om, hvordan materialet skal bruges, så didaktiske og metodiske overvejelser er overladt til læreren. Heldigvis vil opgaven være overkommelig. Der er megen inspiration og megen information at hente i denne 'database'.
Materialet kan bruges fra 6. klasse og op.