Undersøgelse viser stor tillid til fonde

Danskerne har stor tillid til filantropiske fonde, viser en ny undersøgelse. Befolkningen har kun mere tillid til domstolene og politiet.

Publiceret Senest opdateret

Befolkningen har et meget positivt indtryk af filantropiske fonde.

Det peger en ny undersøgelse fra Fondenes Videnscenter på, som har spurgt til befolkningens tillid til en række institutioner.

Konkret har videnscenteret spurgt til tilliden til ”almennyttigt uddelende fonde og filantropiske foreninger”, og her kommer den gruppe af fonde ind på en tredjeplads, kun overgået af befolkningens tillid til domstolene og politiet.

Undersøgelsen viser også, at seks ud af ti danskere forbinder fonde med positive værdier såsom støtte, fællesskab og altruisme.

To typer af fonde

Fonde i Danmark kategoriseres i to grupper: almene fonde og erhvervsdrivende fonde. Almene fonde dækker over fonde, der ikke driver erhvervsmæssig virksomhed, eller som ikke har indflydelse i en virksomhed. Erhvervsdrivende fonde har ofte flere formål – et almennyttigt sigte og et erhvervsmæssigt ben. Det kan for eksempel betyde, at fonden kan have til formål at understøtte en af fonden helt eller delvist ejet virksomhed. En erhvervsdrivende fond kan også udelukkende have erhvervsmæssige formål. De erhvervsdrivende fonde Lego Fonden, A.P. Møller Fonden og Novo Nordisk Fonden er de tre største, når det gælder støtte til skole- og uddannelsesområdet. 

Fondenes videnscenter er stiftet af en række filantropiske fonde og har eksisteret siden 2017.

Videnscenteret har til formål at styrke kendskabet til og forståelsen af den filantropiske sektor i Danmark gennem analyser og vidensdeling. Centeret udgiver hvert år, hvad centeret kalder for en kendskabsanalyse i samarbejde med en række fonde.