Driftsmedarbejder Mathias Ramskov har stået for at gøre Skolen i Sydhavnen klar til valget. I dag startede hans arbejdsdag allerede kl. 4.45.

Skoler forvandlet til valgsted for en dag: ”Det kan godt blive en rigtig lang nat”

Folkeskoler i hele landet er i dag omdannet til valgsteder. For en viceskoleleder og en driftsmedarbejder er det nogle sjove men lange timer, når demokratiet for en dag kommer helt tæt på.

Publiceret

”Stem grønt” står der malet i graffiti på asfalten foran Skolen i Sydhavnen i København. Den afsenderløse opfordring er skrevet til de tusindvis af vælgere, der i løbet af dagen kommer forbi idrætshallen for at stemme til folketingsvalget.

Disse skoler har i dag haft besøg af en partileder


  • Nyboder Skole - Moderaternes Lars Løkke Rasmussen
  • Birkerød Skole - Venstres Jakob Ellemann-Jensen
  • Nørrebro Park Skole - Alternativets Franciska
  • Mørkhøj Skole - Frie Grønnes Sikandar Siddique
  • Skolen på Strandboulevarden - Liberal Alliances Alex Vanopslagh
  • Skolen i Sydhavnen - SF's Pia Olsen Dyhr
  • Lergravsparkens Skole -Enhedslistens Mai Villadsen

Halvdelen af partilederne har i dag været forbi den lokale folkeskole for at stemme, og i hele landet er skoler traditionen tro omdannet til valgsteder.

En af de folkeskoler, der i dag har fået ekstra mediebevågenhed, er Skolen i Sydhavnen, hvor SF's partileder Pia Olsen Dyhr stemte ved middagstid.

Her har driftsmedarbejder Mathias Ramskov arbejdet på at gøre skolen valgklar i flere uger. Og i dag mødte han allerede ind kl. 04.45.

Da folkeskolen.dk får fat på ham i løbet af formiddagen, ser han fremmod en ekstraordinært lang arbejdsdag.

”Det kan blive en rigtig lang nat, før vi lukker og slukker. Det afhænger af, hvor hurtigt det går med at tælle stemmer op, og om de tilforordnede skal tælle forfra. Det har jeg prøvet før, og så kan vi ikke komme hjem før ud på natten”, siger Mathias Ramskov, der i dag afvikler sit ottende valg.

Måtte rykke idrætsundervisningen

Også på Nyboder Skole i København er springbukke og hockeymål i skolens gymnastiksal skiftet ud med stemmebokse og rækker af valgtilforordnede.

Her afgav formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen i formiddag sin stemme.

Selvom der har været en del både pressefolk og vælgere, og skoledagen bliver mere hektisk, end den plejer, er souschef Mads Juhl Pedersen rolig og har ikke oplevet bump på vejen fremmod valgdagen.

”Vi har måtte omlægge idrætsundervisningen de sidste tre dage, så den enten er blevet afholdt udendørs eller flyttet til et andet tidspunkt. Derudover har vi udlånt et par af skolens lokaler til de valgtilforordnede”, siger han.

Mads Juhl Pedersen fortæller, at det store presseopbud i forbindelse med, at Lars Løkke Rasmussen skulle stemme ikke var til gene for undervisningen eller eleverne.

”Vores hal ligger sådan i forhold til resten af skolen, at det ikke er problem”, fortæller han.

Finder det gode humør frem

På Skolen i Sydhavnen glæder driftsmedarbejder Mathias Ramskov sig til, at valget er vel overstået, og stemmeboksene pillet ned. Det er nemlig det sidste, der skal gøres, før han eller hans kollega kan forlade stedet.

Indtil da er det bare at være til stede og sørge for, at alt går, som det skal.

”Jeg har været med til det her otte gange på to forskellige skoler, og jeg har aldrig oplevet noget vildt eller ubehageligt. Så jeg tager det egentlig helt roligt og finder det gode humør frem. Det er en sjov dag”, siger Mathias Ramskov.