Find fem fejl

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Rent materialistisk har vi det godt herhjemme«.

»De elektroniske medier har tilføjet undervisningen nye kvaliteter«.

»Vi må være mistænkelige over for alle, der truer demokratiet«.

»Der skal sendes humanistisk hjælp til de nødstedte områder«.

»Huset måtte sælges på tvangsaktion«.

I stedet for materialistisk skulle der have stået materielt. Hvis man er materialistisk, lægger man hovedvægten på de materielle goder.

De elektroniske medier har tilført undervisningen nye kvaliteter.

At forveksle mistænksom og mistænkelig er almindeligt, men lad os slå fast, at rollefordelingen er den, at det er politiet, der er mistænksomt, og den mistænkte, der er mistænkelig. I hvert fald i et samfund, hvor politiet opfører sig humant, altså i overensstemmelse med reglerne for ordentlig menneskelig adfærd.

Det humane samfund kan sende humanitær hjælp til de nødstedte, hvilket vil glæde enhver humanist og det kan man være, uanset om man har taget en uddannelse ved et humanistisk fakultet med et bredt spektrum af fag inden for humaniora.

En klassiker er brugen af aktion for auktion. At gå til aktion er at gribe til handling, men at gå på auktion er noget ganske andet.

Der er jo langt flere end disse ord, der kan forveksles. Nogle har problemer med betænksom/betænkelig. Hvis man har andre i tankerne og glæder dem, for eksempel med en gave, kaldes man betænksom. Men hvis der er tale om tvivl, om bekymring eller lignende, er det rette ord betænkelig. »Vi er meget betænkelige ved det nye regeringsinitiativ«.

Dansklæreren må frem med sin røde kuglepen, når der sker forvekslinger af ordene ovenfor. Men pennen kan hvile, når De Olympiske Lege undertiden omtales som olympiaden. Engang skelnede man mellem de to udtryk i overensstemmelse med ordet olympiades oprindelige betydning: »den tid, der forløber mellem afholdelsen af De Olympiske Lege«. Det skel opretholdes i dag kun af et mindretal af lystpedanter.