Gode karakterer giver kasse

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er ingen fortilfælde i USA. Lærerforeningen i storbyen Denver har godkendt et forsøg, hvorefter lærernes løn afhænger af, hvor godt eleverne klarer sig i skolen.

Forsøget er toårigt, og det omfatter en tiendedel af Denvers lærere. Det er frivilligt at deltage.

Set fra lærernes side er fordelen ved forsøget, at de er med fra begyndelsen i udformningen, gennemførelsen og evalueringen, siger den lokale lærerformand, Andrea Guinta.

Forsøget er indrettet, så lærerne er garanteret en mindsteløn. Hvad der ligger derover, bestemmes af deres elevers eksamenskarakterer i form af, hvad de scorer ved de såkaldte standardiserede prøver.

De resterende detaljer skal udarbejdes i et samarbejde mellem skoleadministrationen og lærerforeningen.

Hidtil har anciennitet - ligesom de fleste andre steder - afgjort lønnens størrelse i Denver. Der har dog været enkelte tilfælde i USA, hvor lærerne i et skoledistrikt kollektivt har fået udbetalt en bonus, hvis eleverne samlet glimrer ved eksamen.

Det hører med til historien fra Denver, at aftalen om individuel bonusløn indgår i en overenskomst, som også omfatter mere forberedelsestid til lærerne og en generel forhøjelse af lønniveauet på mellem otte og 20 procent.

Udkastet er godkendt ved urafstemning blandt byens lærere.