Boligproblemet kan løses

Der er flere løsninger på det nordsjællandske boligproblem, men den politiske vilje mangler

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke kun nye lærere, der har svært ved at tackle de høje boligpriser i Nordsjælland. Det samme har pædagoger, hjemmehjælpere og andre offentligt ansatte i lav- og mellemindkomstgruppen.

Det er den socialdemokratiske gruppe i Fredensborg-Humlebæk byråd opmærksom på. Byrådsmedlem Steen Halskov Nielsen slår derfor til lyd for, at kommunen går mere aktivt ind på boligmarkedet.

'Det er problematisk i forhold til andre kommuner, hvis vi begynder at konkurrere på lønnen', siger han. 'Men kommunen bør sørge for, at der bliver lettere adgang til boliger.' Politikerne i den nordsjællandske kommune er blevet opmærksomme på problemet, fordi det er næsten umuligt at skaffe hjemmehjælpere. Lærere vil der for alvor komme til at mangle i løbet af kort tid.

'Vi har haft et kraftigt stigende børnetal, og de er nu på vej gennem børnehaven til folkeskolen. Derfor vil der være et stigende behov for lærere i de kommende år. Med de fuldstændig vanvittige huspriser må vi gøre noget for at dække behovet for arbejdskraft. Vi har ikke råd til andet', siger byrådsmedlemmet.

Kommunen kan sætte gang i byggeriet af almene boliger eller entrere med et pensionsselskab, der kan bygge lejeboliger. Det er ifølge byrådsmedlemmet de to mest nærliggende løsninger.

Byg tjenesteboliger

Formand for Helsingør Lærerforening Elna Lebech peger på en anden mulighed. Hun har været med i en tværkommunal arbejdsgruppe, der skulle komme med bud på, hvordan man kunne forbedre rekrutteringen til kommunale job. 'Hvorfor bygger områdets kommuner ikke tjenesteboliger? Unge lærere kunne bo til en fornuftig pris, indtil de har råd til at finde noget andet. Tidligere var der tjenesteboliger til lærere mange steder i landet', siger hun.

Billigere institutionspladser og særlige rektrutteringstillæg var ifølge kredsformanden et andet oplagt tiltag.

Det sidste er Jon Kowalczyk, formand for Danmarks Lærerforenings faglige udvalg, med på.

'Skal de nordsjællandske kommuner tiltrække gode lærere, må de gøre stillinger og løn mere attraktive. Et rekrutteringstillæg kunne gøre det lettere for nye lærere at få økonomien til at hænge sammen', siger han.

Fredensborg-Humlebæks konservative borgmester, John Hemming, vender tommelfingeren nedad, når det gælder billige institutioner og tjenesteboliger. Prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads skal der ikke rokkes ved, og tjenesteboliger er generelt en dårlig idé.

'Fra militæret ved vi, at det skaber problemer, når folk, der bor i tjenestebolig, skal ud på det almindelige boligmarked i forbindelse med pensionering. De har ikke pengene til at købe, fordi de ikke har sparet op i deres bolig. Derfor tror jeg mere på at bygge forskellige typer boliger, som alle kan leje eller købe, hvis de har penge nok'.

Det sidste har kun få. 'Vores skolevæsen er populært, men vi har alligevel svært ved at skaffe nye lærere, fordi boligudgifterne er så høje. Det må nyt byggeri løse'.

Nye boliger vil vel også være dyre? 'Ja, men de kan tiltrække andre mennesker. Rekrutteringsproblemet er der ingen nem løsning på', siger borgmesteren.

Kaare