Henrik Helsted

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

3. september 1998 døde Henrik Helsted. Han må uden sammenligning betegnes som den jurist i Undervisningsministeriet, der i de sidste 40 år har haft den tætteste kontakt med folkeskole og læreruddannelse.

Han nåede her i foråret at fejre sit 40-års jubilæum i ministeriet, før han bukkede under for en alvorlig sygdom.

I næsten hele første halvdel af sine arbejdsår var hans område folkeskolen. Som fuldmægtig i departementets folkeskolekontor satte han med sin indsats et sådant præg på for eksempel folkeskoleloven fra 1975, at undervisningsminister Knud Heinesen betegnede ham som lovens arkitekt. Mange var de formuleringer, som fandt deres endelige udformning med Helsteds pen. Det krævede både sikker sprogfornemmelse og politisk takt at formulere bestemmelserne om kurser på forskelligt niveau med samme indhold og prøver.

I 1976 blev Helsted kontorchef for seminarieområdet med ansvar for såvel det juridiske som det økonomiske. Svære år var det for alle slags seminarier med nedskæringer og nedlæggelser. I et fornemt samarbejde med os pædagoger lykkedes det ham - i et for ham eget tempo - at realisere de mange planer. Som jurist var han ofte bedre også til at udtrykke sig i pædagogiske termer end pædagogerne selv. En hædersmand er ikke mere.

Tage Kampmann