Sprogligt set

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

VOW

Det var et billedmenneske, der fik ideen, den berømte danske filmklipper Janus Billeskov Jansen. Ideen går på at markere FN's 60-års-dag i oktober 2005 med en nonstopeksponering af alverdens sprog. I ganske korte glimt skal man overalt i verden kunne få et autentisk indtryk af flere tusinde sprog gennem optagelser fra de samfund, hvori sprogene tales. Optagelserne skal sendes på selve dagen af de store public service-kanaler - samtidig over hele verden.

Det kræver et stort forarbejde, og de første aktiviteter er allerede sat i gang på et kontor nær Københavns Frihavn under navnet Voices of the World, VOW. Præsident for projektet er Vigdis Finnbogadóttir, som i forvejen er Unesco's good will-ambassadør for sprog, og flere lærde selskaber, indflydelsesrige politikere og topfolk i internationale organisationer følger udviklingen af projektet, de fleste med interesse og sympati. Men penge skal der også til, er projektet end nok så idealistisk tænkt!

Tanken er, at første fase skal udvikles her i Norden, og de nordiske kulturministre skal derfor snart se på sagen. Vi må håbe, projektet bliver realiseret, for der er brug for at vise, at sprog og kultur hører sammen, og at den sproglige mangfoldighed er en rigdom. Den sproglige diversitet er nemlig truet. Når man taler om faldende diversitet, tænker vi som regel på et fald i antallet af arter inden for botanik eller zoologi, men sprogdøden er en realitet. Om hundrede år regner man kun med at have halvt så mange sprog på kloden som nu. I gennemsnit dør allerede nu mere end ét sprog om måneden.

Skolen kan også have glæde af denne sprogdag, for alle optagelser gøres tilgængelige på en portal på internettet - til glæde ikke bare for sproglærere og deres elever, men også for geografiundervisningen. Tænk at kunne forsyne sin gennemgang af Australien eller New Guinea med autentiske klip, der viser, hvordan folk bor, spiser, lever - og taler. Vi taler jo alle sammen ved hjælp af organer, hvis primære biologiske funktion vedrører fødeindtagelsen. På det område er mennesker overalt på jorden ens stillet. Men det, der kommer ud af munden, er som bekendt højst forskelligt. Sikken et projekt. VOW!

Professor Higgins