For 50 år siden

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En planetby bliver til

Hovedstaden vokser og vokser, men kan ikke længere skaffe plads til virksomheder og indbyggere. Omegnskommunerne må tage overskuddet og udbygges i disse år som en krans af planetbyer omkring storstadssolen. Boligbyggeriet foregår under højtryk, og samtidig opstår en række problemer. Hvordan skaffe de fornødne skoler, sociale institutioner og meget mere?

Over Gladsakse hviler der en særlig nybyggerstemning. Her mærker man forskellen på at gå rundt i en by med en historie og en by uden historie. Gladsakse har ingen historie. Og dog: Her ligger Gladsakses kønne, lille rødstenskirke og kirkegården med Emil Sauters grav folkeskolelæreren, som Danmarks Lærerforening skylder sin oprindelse, og hvis beskedne rytterskole blev begyndelsen til Statens pædagogiske studiesamling. For folkeskolelærere alligevel et minderigt sted.

På otte år er der opført 4.200 nye lejligheder. Indbyggertallet vokset fra 27.000 til 43.000. Væksten går videre. Hver dag flytter ti mennesker til kommunen. Når kommunen er udbygget, vil der bo 80-90.000 mennesker. Det vil aldrig kunne blive Vesterbros eller Nørrebros sidegader om igen, for det rette forhold mellem bebygget og åbent areal er for længst fastlagt. Her vil altid være luft, sol og sunde omgivelser. Men skolebyggeriets kapløb med børnetallet fortsætter. Børnetallet stiger med 700 om året en normalskole per år. Tre skoler er under bygning.

Folkeskolen nummer 21

Maj 1953

For 25 år siden

Farvel til betonskolen

Nu bygger man ikke kun skoler for skolernes skyld. Der opføres også skoler, hvor man tænker mere på trivsel og miljø end nogensinde før. Man håber derigennem at kunne skabe de bedst tænkelige rammer omkring hele undervisningen. Samtidig med at man i dag spekulerer mere på skolemiljø, er der sket en ændring inden for hele skolebyggeriet: det er en kendsgerning, at opførelsen af betonskoler er på retur. Kun i det storkøbenhavnske område kan man stadig se betonskoler skyde op.

I Esbjerg foregår der for tiden et omfattende skolebyggeri. Mens man her for nogle år siden kunne gå ind for betonskoler, er situationen i dag en ganske anden. Murstensskolerne er vendt tilbage, og fra officiel side hævdes det endda, at det er slut med betonskoler.

Folkeskolen nummer 18

Maj 1978