Sprogligt set

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nordisk

Tivolis tribune Plænen var skueplads for et fremstød for Ørestaden i dagene op mod Kristi Himmelfart. Foreningen Norden stod her for afholdelsen af en finale mellem to svenske og én dansk skole, som havde kvalificeret sig gennem projekter med nordiske temaer til i en finale at konkurrere på viden om fortid og nutid i de nordiske lande. Konferencier var Sixten Nordström, Kontrapunktværten, og dommere var Uffe Ellemann-Jensen, Lone Dybkjær og Arne Ekman fra Sverige. En fin besætning.

Det var en kold og blæsende dag i Tivoli, men det må det jo godt være i Norden, og tilskuerne, skolekammerater, lærere, medlemmer af Foreningen Norden og enkelte strejfere, gennemførte det én time lange arrangement i godt humør. Eleverne svarede pænt for sig, selv om der var problemer med at finde frem til Sixten Sparres elskede. Karen Blixen blev foreslået. Man bad endvidere om navnet på 'Danmarks nationalopera'. I facitlisten stod der 'Elverhøj'; Sixten Nordström gik let hen over det, men anførte dog, at man vel også kunne have bragt andre titler i forslag. Vi blev enige om, at 'Maskarade' nok havde været et bedre forslag. I hvert fald er det da i det mindste en opera, hvad 'Elverhøj' ikke er. Tja, det er ikke kun skoleelever, der har huller i deres viden eller paratviden.

Det gik pænt med at forstå hinanden, ikke mindst fordi Sixten Nordström gjorde sig umage med at tale forståeligt også for danskerne. Han var god til at simultanoversætte, og han forsøgte sig med lyse danske a-lyde, også når de skulle være mørke, for eksempel i ordet 'kappe'.

Uffe Ellemann-Jensen kvitterede med at tale nordisk, turist-svensk kunne man måske kalde det. Det gik naturligvis galt i ny og næ; der er eksempelvis ingen grund til at sige 'atton' (18) i stedet for 'atten'. På svensk hedder det 'aderton'.

Men det var der ikke nogen, der tænkte på, medens musikken spillede, og dét gjorde Klippans Ungdomsorkester, så det kunne høres - om ikke over hele Norden, så dog et godt stykke ud i Tivoli. Lad os håbe, at Foreningen Norden fortsætter sit arbejde med at bringe unge mennesker sammen - om deres fælles udgangspunkt i sprog og kultur. Man har som bekendt begge dele på sig hele tiden, og det er et godt springbræt - med eller uden tävling!

Professor Higgins