Sød musik og dødsakrobatik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Exit Teatret v/Hans Rønne

Randlevvej 14, 8300 Odder, telefon 8654 4171.

Instruktør: Jacques Matthiessen. Scenograf: Claus Helbo. Medvirkende: Claus Carlsen, Claus Helbo, Folmer Kristensen, Hans Rønne.

Aldersgruppe: 14 år og opefter.

'Jeg forstod det vist ikke', siger en 14-årig dreng efter forestillingen, 'det var i hvert fald ikke ligesom andet børneteater, jeg har set'.

Nej, det er det ikke, for det er noget særligt, når Hans Rønne, Folmer Kristensen, Claus Helbo og Claus Carlsen går på scenen, denne gang i forestillingen 'Exit'.

I et hvidt univers af skærme på hjul træder fire mænd ind på scenen. Vi får et imødekommende nik til goddag, og så er forestillingen i gang.

Det er situationer fra livet, historier om krig og kærlighed, liv og død, og det fortælles uden ord, så vi både ler og tuder. Der er manden, som med en spinkel lilla blomst forbereder sig på mødet med sin elskede. Der er den tørstige mand, som forsøger at nå et vandglas, men må nøjes med at se sin overmand slukke tørsten uden at give ham en dråbe. Og der er en mands desperate forsøg på at vække sin døde ven til live. Alt dette gøres med en poesi og en fysik, som taler til hjertet og går lige i maven.

Enkelthed præger hele forestillingen fra scenografi til musik til historierne. Gentagne gange ser vi de to mænds forsøg på at lave et stort nummer, og gang på gang går det galt. Ind på scenen frem mod publikum med oprejst pande og hep!

Klaske hænderne mod hinanden, en hånd i en anden hånd og klar til det store spring, men nej, et eller andet går galt, og de må starte forfra.

Hans Rønne og Folmer Kristensen som henholdsvis poetisk og akrobatisk klovn er hylende morsomme og rigtig gode, og fordi samspillet med musikerne fungerer så godt, bliver forestillingen helstøbt. Som et selvstændigt element tager musikken sin plads og fungerer derfor som mere end stemningsskabende. Det er Claus Helbo og Claus Carlsen, som udgør den musikalske del af ensemblet, hvilket ikke forhindrer dem i at deltage i klovnerierne, og begge dele gør de forrygende godt. Ensemblet står stærkt, og de har endnu en gang lavet en virkelig god forestilling i Jacques Matthiessens instruktion.

Det er slut, og vi sidder i en duft af løg med blanke øjne. Har vi ikke grædt, skal de nok med vold og magt få os til det. De tager afsked uden hastværk, og sådan kan teater altså også være.

Mette Stentoft