Minotaurus - myten, fantasien og den røde tråd

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Minotaurus Mariposa Teatret

Herfølgevej 11, 2700 Brønshøj, telefon 3297 8979.

Medvirkende: Tania Anneli Berg, Martin Ammundsen, René Benjamin Hansen, Birgit Løkke Larsen. Instruktion/tekst: Peter Kirk.

Aldersgruppe: 14 år og op. Varighed: 75 minutter. Pris ved maksimin 100 tilskuere 8.750 kroner.

Mariposa Teatret fortæller myten om Minotaurus - eller rettere historien om, hvordan denne bastard af et tyremenneske mødte sin overmand i labyrinten, da helten Theseus kom til Knossos.

Scenografien: Tre velourrøde skærme som bagvæg og en manege dannet af fem knæhøje skærme. Kostumerne: Morsomt stiliserede - tegneserieagtige. En rød tråd spændes på kryds og tværs af manegen og bliver et billede: Theseus, der går gennem en labyrint med et garnnøgle. Forestillingen skabes med enkle virkemidler levendegjort af ord og komisk skuespil, der frigør fantasien.

Langt hen er teksten en fabulering over, hvad fantasien kan gøre ved virkeligheden og omvendt. Kong Minos betvivler sandheden i Homers epos, men Theseus mener, at virkeligheden ikke er noget uden fantasien, fordi vi har behov for at digte: Dels for at forstå virkeligheden, dels for ikke at blive ensomme. I tråd med dette er der en scene, hvor kunstneren Daidalos viser kong Minos en meget naturtro og livagtig statue han har frembragt. Pointen er, at kunstneren kan skabe en troværdig kopi af virkeligheden. Daidalos ender i denne udlægning af myten med at blive forvist til den labyrint, han selv har bygget - fantasien kan også være en blindgyde?

Mariposa Teatret formår at fortælle myten med lune og sætte tankerne i gang. Der snakkes af og til for meget, men hittepåsomheden er stor, og frem for alt brister den røde tråd ikke.

Lars Vind Andersen