Luft & vand

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Luft & vand Meridiano Teatret

Kvædevej 23, 2830 Virum, telefon 4585 0080, mobil 2162 3660.

Ide og instruktion: Giacomo Ravicchio. Medvirkende: Claus Bahnsen, Elisabeth Befrits, Lars Begtrup, Niels Grønne, Anne Kurtsweil, Elise Müller.

Aldersgruppe fra 11 år og op. Pris inklusive moms: 11.250 kroner.

'Der er nogle ting, man ikke kan se, selv om man står lige ved siden af dem' er et rammende citat både fra og for Meridiano Teatrets forestilling 'Luft & vand', der handler om tilfældighedernes spil og om at åbne øjnene for livets potentialer.

En pompøs ouverture kaster publikum tilbage til 1991, hvor vi i første omgang lander i Sovjetunionen. Her sendes kosmonauten Sergej på en mission til Mir, hvor han strander på grund af landets kaotiske situation. Fra rummet og et land i opløsning kommer vi brat ned på Jorden, da handlingen fortsætter i Danmark. Her drager fotografen Emil (tilfældigvis ...?) til Moskva, hvor han siden hen (tilfældigvis ...?) møder Sergejs kone. Mange menneskeskæbner vikles langsomt ind i hinanden, mens forestillingen konstant, men dramaturgisk elegant, springer i tid, sted og rum.

Rammen om handlingen er en rustik mahognivæg, der viser sig at fungere som en slags julekalender i kæmpeformat. Hver scene udspiller sig i et nyt scenisk rum takket være væggens mange luger og lemmer, der på underfundig vis åbner og lukker sig om historien.

Meridiano Teatret giver med denne forestilling eksempel på velfungerende ensemblespil, men alligevel skal Elisabeth Befrits fremhæves for sin meget morsomme fremstilling af en exentrisk helse-økofanatiker.

'Luft & vand' sætter spørgsmålstegn ved, om tilværelsen er styret af tilfældigheder eller af noget større. Det er en forestilling om livets skæbnesvangre menneskelige møder, om kærlighedens veje og vildveje, og om hvordan politiske beslutninger på det globale niveau alligevel har betydning for det enkelte menneske. Her er konteksten (tilfældigvis ...?) Sovjetunionens fald, og det kommer der på mange måder en meget spændende og tankevækkende forestilling ud af. Men 'Luft & vand' er også, takket være den originale scenografi og instruktion, en meget æstetisk smuk og overraskende forestilling. Det er en af de forestillinger, man på mange måder bliver lidt rigere af.

Maj-Britt Mathiesen