Konflikten truer

En enig hovedstyrelse går stadig efter et resultat, men alt er forberedt til strejke

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Uanset om man er tjenestemand eller overenskomstansat - en konflikt med arbejdsgiverne er man fælles om. Og det gælder, uanset hvordan man har stemt ved urafstemningen, og uanset hvornår en konflikt måtte bryde ud.

Og en konflikt rammer skævt, uanset hvor godt forberedt den er. En lærer, der strejker, kan selvfølgelig ikke rejse på ferie, kredskontorerne skal holdes åbne i en konfliktperiode - uanset om der er strejke i lokalområdet eller ej. Og ligesom man er fælles om det resultat, der måtte komme ud af forhandlinger eller konflikt, skal alle deles om udgifterne. Særlig Fond kan kun fyldes op igen ved at opkræve konfliktkontingent.

Cirka sådan kan en række af de delkonklusioner summeres op, som hovedstyrelsen drog på sit todagesmøde i sidste uge. Og mere detaljeret kan det ikke blive her; konkret information om en eventuel konflikt får DLF's medlemmer først og fremmest gennem tillidsrepræsentant og lokalkreds.

Alt forberedes dobbelt - det vil sige både til urafstemning efter indgåelse af en ny aftale og til konflikt - og der tages højde for de værst tænkelige situationer med regler om eksklusion af medlemmer, der ikke følger den fælles linje og så videre.

Da kontakterne - mellem de kommunale arbejdsgivere og Lærernes Centralorganisation - nu foregår via forligsmanden, er de også underlagt forligsmandslovens regler. Det betyder, at forhandlerne hverken kan kommentere indholdet eller forløbet. Og de sparsomme oplysninger, der tilflyder Folkeskolens redaktion, er det også forbudt at videregive.

Men den politiske hovedkonklusion fra mødet kan godt formidles: Anni Herfort har fuld opbakning fra hele hovedstyrelsen, når hun forhandler, men det bliver meget svært at nå til enighed med arbejdsgiverne.-th