Balladen om Marjan, Rolf og bollerne

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Balladen om Marjan og Rolf Gruppe 38

Mejlgade 45, 8000 Århus C, telefon 8613 5311.

Instruktør: Hans Rønne. Scenograf: Gitte Baastrup. Komponist: Søren Søndberg. Tekst: Thomas Tidholm. Medvirkende: Bodil Alling, Kim Kirkeby Hansen, Claus Mandøe, Søren Sønderberg.

Aldersgruppe: Otte år og op. Varighed: 45 minutter. Tekniske krav: Spilleplads minimum ni gange ti meter inklusive publikum, friloftshøjde 4,5 meter, strøm 380 volt, 3x16/32 A, mørklægning påkrævet.

Scenografien består af fire forvoksede stole og to lamper på stativer med hjul. Skuespillerne, en kvinde og tre mænd, er alle klædt i kjole og hvidt. De fremstiller 'Balladen om Marjan og Rolf' med skuespil, fortælling, tryllekunster, musik og sang, der skaber stemningsfyldte billeder på hjernens nethinde.

Marjan er træt af skolebænken, hverdagens trummerum, og er forelsket i vildmanden Rolf, der bor i skoven og røver fra de rige og giver til de fattige. Desværre for Marjan mener Rolf ikke, at røveri er for piger, og oven i købet er hendes far den politibetjent, der jagter Rolf og fanger ham med list: Rolf fristes med friskbagte boller, og han går lige lukt i en fælde. Marjan befrier ham, mod at han lover, de kan røve sammen. De danser en tango, kærligheden sejrer, og de flygter ud i skoven. Marjans far siger op og går tit i skoven med mad og tøj til dem begge.

Det er et eventyr, og der afsluttes med moralen: 'Livet kan blive et eventyr uden boller'. Spørgsmålet er så, hvor man vil hen med det! Er bollerne et billede på materialismens goder, der lokker grådigheden frem? Er den tango, som Marjan og Rolf danser, så et symbol på, at kærlighedens rigdom er større end pengenes? Er der tale om, at vi bør finde en naturlig balance? Er det derfor, Rolf som en anden greenpeaceaktivist undervejs i fortællingen tilstopper en høj skorsten, og Marjan drømmer om et liv sammen med Rolf, når hun sidder på skolebænken? Er dette kernerne i bolledejen? Se selv. 'Balladen om Marjan og Rolf' er en god historie fortalt med engagement og musikalitet.

Lars Vind Andersen