Æstetisk tomgang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nattergalen Groteatret

Kasejevej 12, 3320 Skævinge, telefon 4821 0121.

Forfatter: H.C. Andersen. Instruktør: Jacub Krofta. Dukke- og skuespillere: Dorte Rasmussen, William Frohn.

Aldersgruppe: 5-12 år. Varighed: 50 minutter.

Menneskers grådighed, fascination af materiel skønhed og naturens nødvendighed er bekendte temaer i H.C. Andersens 'Nattergalen', som i denne omgang bringes på scenen som et resultat af et samarbejde mellem Groteatret og det tjekkiske dukketeater DRAK.

H.C. Anderledes (som de kalder ham) var mester i at fortælle, så fantasien blev pirret og indre billeder skabt. Denne del af processen stjæler Groteatret fra børnene. I et virvar af musik, dukker, skyggespil og roterende jernkonstruktioner bedækket med blomster bliver børnene påtvunget en forvirrende fortolkning.

Den centrale, stilladsagtige forvandlingskugle er fascinerende, men fungerer ikke som hjælp for skuespillerne. Tværtimod virker de, som om de skal demonstrere, hvad halvkuglen formår. På den måde bliver de scenografiske idéer for teknisk ambitiøse.

I sin kæmpe kuglekrop bliver kejseren tilnærmelsesvis morsom med hoved og ekstremiteter stikkende ud hist og her, men atter spænder dekorationen ben for aktørerne. De mister kontakten til publikum i deres iver efter at få kroge, lærred, dukker, kostumer til at gå op i en højere enhed.

Forestillingen vil for meget og kræver mere af skuespillerne, end de magter.

Tilbage står form uden indhold, der næppe kan underholde børn over ni år.

Lone Sørensen