Anmeldelse

Gang og del med tal / Tal i system / Tal i brug

Tal og algebra 1.-3. klasse / Tal og algebra 4.-6. klasse / Tal og algebra 7.-9. klasse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En "streng" af en stor satsning inden for matematik ser nu dagens lys. "Stor", fordi der vist ikke findes andre systemer, der - udgivet på så kort tid - har haft som ambition at være helt dækkende for undervisningen fra 1.-9. klasse. Og "satsning", fordi springet voves fuldt ud, og faseopdelingen indføres konsekvent i modsætning til det traditionelle "én bog per klassetrin".

Dette lægger sig tæt op ad Fælles Mål, ligesom de eksplicitte formuleringer af faglige stikord og matematiske kompetencer gør det. Det kan dog diskuteres, om i hvert fald sidstnævnte ikke udelukkende er til "voksenbrug": i lærervejledningen eller måske ved en engageret lærers gennemgang på et forældremøde. Det virker søgt at præsentere sådanne overvejelser for elever helt ned til 1. klasse.

Alligevel - det er som helhed forfriskende, at forlag og lærebogsforfattere i den grad tager faghæftet alvorligt, og som her på tal og algebra-området følger det helt til dørs. Opdateringer af eksisterende systemer, der så pludselig alligevel lever op til kravene, er der jo nok af eksempler på ...

Og det faglige indhold bliver ved denne tilgang til stoffet bestemt ikke svækket; det kan blot et enkelt blik på de sidste sider af "Tal i brug" for 7.-9. klasse overbevise én om.

Tilbage står måske et logistikproblem: Er det nu også praktisk muligt, at læreren med sit store faglige overblik har rådighed over de relevante bøger på de rigtige tidspunkter? Ellers bliver det nemlig så som så med fleksibiliteten.