Randbemærkning

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Autoritetskrise

En mandag i det tidlige forår gennemførte to yngre østdanske lærere et interessant, men hidtil upåagtet pædagogisk forsøg.

I hver sin 9. klasse fortalte de, at eleverne i år af sparehensyn kun kunne komme til afgangsprøve i tre fag. For at spare Ø-timer ville man i disse tre fag ikke give årskarakter, men alene prøvekarakter. I fag, hvor prøven bortfaldt, ville årskarakteren blive overført som prøvekarakter.

På en omdelt formular skulle eleverne nu anføre de fag, hvori de ville til prøve. Den udfyldte formular skulle påtegnes af skolelederen og fremsendes til Undervisningsministeriet. Skemaet var forsynet med skolens bomærke, men enkelte elever undrede sig over, at dets rubrikker var angivet med håndskrift. Det var fordi, skolen først havde fået besked fra ministeriet om fredagen, oplyste lærerne.

De fleste elever tog straks fat på udfyldningen, men et par stykker indvendte, at de først måtte drøfte sagen med deres forældre. Det var desværre ikke muligt, for skemaerne skulle indsendes samme dag, hvis tidsfristen skulle overholdes - og det var vigtigt både af hensyn til udpegningen af censorer, afgivelse af årskarakterer og tilrettelæggelse af prøverne. Af samme grund var det meget vigtigt, at eleverne daterede deres skemaer, tilføjede lærerne og skrev '1. april 1996' med store typer på tavlen.

Selv da var der ikke en eneste elev, som protesterede. Først da alle skemaer var udfyldt og afleveret, sagde lærerne: 'Aprilsnar!'

Var der nogen, der sagde noget om autoritetskrise i folkeskolen?

Charivari