Elever i demokratiets tjeneste

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Netop nu tager fem unge et år ud af kalenderen i elevernes tjeneste. En af dem er Maria Schytte, 16, der netop har afsluttet folkeskolen. Hun tager et friår, hvor hun vil arbejde med elevdemokrati som lokalsekretær i organisationen Danske Skoleelever (DSE).

Hvorfor har du valgt at bruge et år på danske skoleelever?

»Det har jeg for at kæmpe for elevernes rettigheder og for elevdemokratiet. Det er hos DSE, jeg har de bedste venner. Det er her, jeg får dyrket min interesse. Og inde i mit hjerte er der noget, der siger mig, at der er nogen, der bliver nødt til at gøre noget for andre«.

Hvad vil du bruge din indflydelse på?

»Vi har en samfundsudfordring, der lyder på, at unge ikke tager nok del i samfundet og demokratiet. Det er blevet en kliché, at politik og deltagelse i samfundet er noget, de støvede politikere inde på Christiansborg tager sig af. Det er forkert. Vi mener, at det er os, der skal føre Danmark videre. Derfor skal man have ret til at stemme som 16-årig. Kritikerne mener, at de unge ikke tager nok del i samfundet til at vide, hvor de skal sætte deres kryds. Hvorfor skulle de gøre det, når de alligevel ikke har nogen indflydelse«.

Hvad kan I, som politikerne på Christiansborg ikke kan?

»Det er mange år siden, dem inde på Christiansborg har gået i skole, så jeg tror, de er lidt forældede i deres tanker. Vi har derimod brugt de sidste ti år af vores liv på at gå i skole. Det er os, der har lidt under dårlig undervisning, dårligt miljø, stole, der har været ulidelige at sidde på, belysning, der har været elendig, og mangel på undervisningsredskaber. Der er os, der er eksperterne på området«.

mls@dlf.org