Et lillebitte nej

Meget høj stemmeprocent overalt i landet - 54 kredse sagde nej, 44 ja

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man skulle næsten ikke tro, det var den samme aftale, der var til urafstemning i Sønderjylland, som i naboamtet Ribe. I Ribe Amt stemte 71 procent for og 29 procent imod, i Sønderjylland var det lige omvendt, 67,7 procent nej og 30,3 procent ja. Og det samlede resultat af urafstemningen i Danmarks Lærerforening blev som bekendt så uklart, som det kunne blive, med 51,4 procent nej- og 48,6 procent ja-stemmer. Ser man på kredsene, blev det til 54 kredse med nej-flertal, 44 med ja-flertal og så Samsø, der endte på fifty-fifty med 20 for og 20 imod.

På amtsplan var det folkene i Københavns Amt og Roskilde, der sagde det klareste nej. De to steder var der ikke en eneste ja-kreds. I Ribe og Ringkøbing Amter var der til gengæld ingen nej-kredse. Det allerstørste nej, 82,8 procent, faldt i Glostrup Lærerforening, hvor hovedstyrelsesmedlem Ernst Øxner er kredsformand, tæt fulgt af Greve Lærerforening med Lotte Lange i spidsen, hvor 82,6 procent sagde nej. På samme måde var Anders Bondo-effekten tydelig i Sønderborg med 81,3 procent nej.

Også i Københavns Lærerforening, der er en selvstændig forening i Lærernes Centralorganisation, blev der stemt nej - stik imod formandens og bestyrelsesflertallets anbefaling. Her stemte 64,6 procent nej.

Sindal kæmpede

Stemmeprocenten var høj overalt og på landsplan 82,5 procent. Det er en klar rekord med over 5.000 flere stemmer end i 1997. Kun landskredsen og Sydslesvig var nede under 50 procents deltagelse. Allerhøjest var stemmeprocenten i Sindal Lærerkreds, hvor 95,4 procent af medlemmerne stemte og gjorde en ihærdig indsats for at redde forliget i land. Det var nemlig også i Sindal, at ja-procenten var størst, 83,1 procent.

For første gang indgik Danmarks Lærerforenings urafstemningsresultat i en samlet afstemning med de øvrige medlemmer af Lærernes Centralorganisation (LC), der er omfattet af det kommunale/amtskommunale forlig. Foruden Københavns Lærerforening stemte også Københavns Kommunalforening nej, mens Landsforeningen af Voksenundervisere, Ernærings- og Husholdningsøkonomforeningen og Speciallærerforeningen af 1981 havde ja-flertal. Det samlede LC-resultat blev 26.482 eller 50,8 procent nej og 25.644 eller 49,2 procent ja. Det lille nej-flertal i Lærerforeningen blev altså til et endnu mindre LC-nej.kara

Se kortet side 14 og 15