Uskolet

Peptalk til nye lærere

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

1. Sørg for i perioden indtil jul synligt på tøjet at bære et badge med ordene: PAS PÅ - NY LÆRER!

2. Kig dig omkring. Alle de andre havde også ondt i kinderne af at smile hele tiden, dengang de var nye og forvirrede og kunne huske alt muligt om John Dewey.

3. Heldigvis vil de fleste garvede lærere gerne hjælpe, men sørg for at formulere dig kort og præcist, når du stiller dine spørgsmål. For eksempel: Hvordan underviser man?

4. Undgå så vidt muligt kontakt med forældre, bare de første par år. Det vil lette dit arbejde betragteligt.

5. Husk, at du som ung ikke kan forvente kendskab blandt dine mere erfarne kolleger til alle mulige fancy ungdomsting som for eksempel TikTok, energidrikke og pdf-filer.

6. Statistisk set er der i alle lærerkollegier mindst én person, der er decideret sær og mærkelig. Hvis du ikke umiddelbart kan spotte vedkommende, bør du forlige dig med, at det nok er dig.

7. Hvorfor opfinde den dybe tallerken, når nogen har efterladt så mange udmærkede arbejdsspørgsmål og planer i kopimaskinen?

8. Mind dig selv om, at det er et job, det her - ikke hele dit liv. Du har skrevet under på en ansættelseskontrakt, men du har trods alt ikke solgt din sjæl til Djævelen. Endnu.

9. Praksischok er et berygtet fænomen, som du nok har hørt om. Det er betegnelsen for det, der sker, når du erfarer, hvor stor nytte du har af dit 12-tal for opgaven "Multimodale literacies i nomadiske læringsfællesskaber på tværs af hybride rum", når Alice i vinduesrækken torsdag eftermiddag nægter at give slip på Jonathans mobil, mens Feras kaster op, Sigurd bare har brug for noget ro, Ellinors gruppe er i færd med at smøre sig ind i fingermaling, nettet er nede, det regner gennem taget, og du har fået to riskiks siden klokken 7.55.

10. Det kan indimellem være betryggende at huske på, at uanset hvor meget du fucker op, tror eleverne stadig, at du faktisk er lærer.

Uskolet er Folkeskolens bagside med satire, som ikke umiddelbart går meget op i fakta. Skulle enkelte navne, hændelser eller undervisningsministre alligevel føles bekendte, er man velkommen til at tro, hvad man vil.

Powered by Labrador CMS