Skønlitteratur

Den er dupra - lidt endnu

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Jens Peder Larsen

120 sider, 188 kroner

Grøns Forlag

Telefon 6531 7747

'Den er dupra', siger Anders og Christian, når noget er mere end godt. Og det er bogen - dupra. Den er underholdende med små hyggelige og muntre hverdagshistorier, fra før verden gik af lave.

Drengene Anders og Christian er 12 år i 50'erne, bor i en fynsk provinsby i familier, der klarer sig, men ikke har mange penge at rutte med. Det, der sker i drengenes verden, er mest almindelige hændelser, men drengene har blik og naturlig nysgerrighed over for det ualmindelige, der tit gemmer sig bag det almindelige. De sætter sig for at finde ud af, hvad eller hvem der spøger i huset, de afslører ufrivilligt en falsk spiritist ved hjælp af indfangne ål, og de hjælper 'den lille mand' mod en ondskabsfuld skrædder. Deres tilgang til tingene kan indimellem minde om Emils - ham fra Lønneberg.

Mere ualmindeligt ved historien er, at de mest møder varme, forståelse og overbærenhed fra de voksnes side. Bevares, den enes mor er lidt hvas, og der optræder også en gal skrædder. Men selv når deres indgriben fører til uheldige situationer, bliver de egentlig ikke skældt ud. Måske ikke særlig realistisk for 50'erne, men befriende at læse.

Det er tredje bog i en serie, men man behøver ikke at have læst de tidligere. Bogen vil være en fin frilæsningsbog til de 10-13-årige.

Solveig Andersen