Kristendomskundskab

Ringenes Herre og den bibelske fortælling

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Lars Tjalve og Ulla Tjalve

Illustrator: Ole Steen Pedersen

78 sider, 98 kroner

Unitas Forlag

www.unitas.dk

Der er nok ingen tvivl om, at J.J. Tolkien og hans store trebindsværk 'Ringenes Herre' er blevet kult eller modedille. Men at en hvilken som helst god fortælling kan sammenfattes med Bibelens store fortællinger, har Northrop Frye for længst gjort os opmærksomme på med sin berømte kodeteori.

For at gøre sin konfirmandundervisning mere hip i de unges øjne, har sognepræst fra Asminderød, Lars Tjalve, og hans kone udarbejdet et undervisningsmateriale, som på alle mulige måder gør sit allerbedste for at finde kristne symboler i 'Ringenes Herre', og der citeres flittigt fra Bibelen, mens der skitseres en sjov konfirmandweekend.

Tja... og hvad kan vi så bruge det til i kristendomskundskabsundervisningen? At J.J. Tolkien var katolsk kristen, og at han var meget belæst inden for alverdens myter og krøniker, gør ikke hans værk til kristen forkyndelse, nærmest tværtimod. At den store fortælling indeholder dualisme mellem lys og mørke, godt og ondt, helligt og profant, gør heller ikke Tolkiens værk til kristendom.

Så der skal megen god vilje til at se undervisningsmaterialets anvendelse i den danske folkeskole, selv om man naturligvis altid skal tage sine elever ved hånden og føre dem videre, derfra hvor de er. Derfor falder anmelderens dom på: et sødt lille underholdningsindslag.

Heidi Friborg Christophersen