Historie

Fra Margrethe den Første til Margrethe den Anden

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Otte danske dronninger

Af Sys Matthiesen og Anna Mette Bladt

173 sider, 273,50 kroner

Borgen

'En fagbog for børn om otte spændende danske dronninger', skriver forlaget og gør også opmærksom på, at bogen er 'illustreret i farver'.

Ud over de i titlen nævnte dronninger drejer det sig om Dorothea, som var gift med Christoffer af Bayern og Christian I, Elisabeth, dronning til Christian II, Sophie Amalie, dronning til Frederik III, Anna Sophie, dronning til Frederik IV, Caroline Mathilde, gift med Chri- stian VII, og Alexandrine, vor nuværende dronnings mormor.

Det er i sig selv en fin idé at skildre nogle af landets dronninger, som kunne synes at have levet en tilbagetrukket tilværelse. Men argumentet bider sig selv i halen, når udvalget er som bogens, ligesom det er klart, at når kriteriet er, at de skal være spændende, bliver udvalget en række dronninger, som - måske lige undtaget Dorothea og Elisabeth - ikke er ganske ukendte og ubeskrevne blade i historiebogen.

Så kunne man imidlertid forestille sig, at beretningerne ville være givet en ny og spændende vinkel, måske med et feministisk anstrøg, men det er kun i ringe grad tilfældet. Også i denne bog skildres dronningerne om ikke ligefrem gennem deres mænd, så dog som deres 'bedre halvdel'.

Men det skyldes naturligvis også kilderne, som jo ikke kan presses for mere, end de rummer. Det søger man at komme lidt ud over ved afsnit - bokse, som godt kan strække sig over flere sider - som beretter om, hvordan det 'måske' gik til. Her søger man at komme lidt ind under huden på de ellers noget anonyme kvinder, men det forbliver dog lidt tamt. Når man nu har valgt en sådan flok spændende og livskraftige damer, kunne der godt have været lidt mere kraft og måske især saft i skildringerne.

I afsnittene om Alexandrine og Margrethe II er der ikke sådanne historier - det kunne nu ellers have været spændende med en beretning om, hvad vor dronning kunne have tænkt og sagt, da - ja, find selv på.

Afsnittene om dronningerne suppleres af faglige og saglige afsnit om historien, kulturen og magtstrukturerne dengang, så bogen tillige tegner et supplerende snitbillede af dele af samfundet gennem tiderne.

Ud over illustrationerne, hvoraf seks er i farver, resten sort/hvid, er bogen forsynet med data- og årstalslister, en ordforklaring samt en illustrationsliste, som dog kun fortæller, hvem der har leveret billedet - det kunne have været rart med en lille forklaring om oprindelsen af især de tidlige illustrationer.

Men en pæn - især pæn - godt skrevet og tilgængelig fagbog, som udmærket vil kunne benyttes supplerende i historieundervisningen.

Hans Erik Berthelsen