Historie

Tordenskjolds tempo

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Træghed og triumf på træskibenes tid

Af Carsten Overskov

130 sider, 169 kroner

Branner og Korch

En anderledes bog om Tordenskjold, fyldt med fart og tempo - såvel bog som titelperson. Undertitlen er 'Bag om historien: Tæt på en vanvittig vinder', måske skal det være en serietitel? - eller også er det bare, at forfatteren ikke kunne stoppe med de smarte bogstavrim. I det hele er han en sprogekvilibrist, og det gennemsyrer hele den lille bog og gør den spændende at læse. I et hæsblæsende tempo får vi en masse at vide om søslaget i Dynekilen, om søkrigstaktik dengang og om livet om bord, når det gik hårdt til, og lidt om tiden, Karl den Tolvte, Tordenskjold selv, hans kolleger, karriere og endeligt.

Er der fest og farve i sproget, er det til gengæld ikke helt let at læse og forstå, lixtallet er 41, og det er ikke på grund af lange helmeninger, så kun habile læsere kan følge med. Men dem har vi da heldigvis også stadig nogle af, også drenge - og så vil historien egne sig godt til oplæsning, det er rigtig historiefortælling.

Illustrationerne er sort-hvide og består af instruktive kort og oversigtstegninger, vignetter af skibstyperne samt portrætter af Tordenskjold - som i øvrigt får noget af helteglorien pillet af og beskrives som en hyperaktiv grimling, hvis selvværd ikke helt stod mål med evnerne, og hvis resultater ikke altid var helt overensstemmende med de fremstillinger, han selv gav i sine rapporter. Men skide være med at det er løgn, når bare det er spændende - og det er det.

Hans Erik Berthelsen