Kraftvarmeværk i kælderen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et kraftvarmeværk, der består af to gasdrevne VW Polo-motorer, har næsten gjort Mønsted Skole ved Viborg selvforsynende med energi. Skolepedel Per Møller fortæller, at anlægget, som står i skolens kælder, i sidste kvartal dækkede 89 procent af skolens forbrug.

Anlægget er finansieret gennem et tiårigt lån i Fjends Kommune, men resultatet er så godt, at lånet sandsynligvis kan betales tilbage på seks-syv år.

Der er to store fordele ved anlægget sammenlignet med normal elproduktion. Naturgas er renere end kul, som de store kraftværker kører på, og der er et mindre spild, fordi strømmen ikke skal transporteres gennem et langt ledningsnet.

Kraftvarmeværket bruges også i undervisningen. 10. klasse har lavet beregninger over skolens energiforbrug før og nu, og 7. klasse har i forbindelse med Projekt Grøn Skole talt pærer og lysstofrør og på den måde beregnet hvor meget strøm, der går til lys.

Powered by Labrador CMS