Uskolet

Eksaminator? Her er 10 tip til mødet med censor

Publiceret
  1. Dagen starter med at lokalisere censor. Er det mon den ældre dér med læsebriller og mobil? Eller personen, der åbenbart er ankommet meget tidligt og allerede selv har forsynet sig med kaffe? Åh gud, det er ham med shortsene.
  2. Giv dig til kende, og bekendtgør straks, at du egentlig undrer dig over vedkommendes tilstedeværelse, da du principielt er imod censur og generelt vægter ytringsfrihed.
  3. Husk at bede om at få udleveret censors mobil, så vi ikke risikerer, at nogen sidder og snyder.
  4. Skab til gengæld en tryg og imødekommende atmosfære i selve eksamenslokalet. Medbring for eksempel et vattæppe, så I kan sidde afslappet på gulvet, tænd et duftlys, og supplér med et dæmpet udvalg fra din Moonjam-playliste.
  5. Anbring på døren til eksaminationslokalet et udprintet skilt med teksten EKSSAMEN VÆR STILE! Det vil sende et beroligende signal om, at alle er fejlbarlige.
  6. Sørg for i god tid inden selve dagen at have forberedt dig ved at finde noget smuds på nettet om censor. Det kan blive guld værd, hvis I for eksempel er uenige om en karakter.
  7. Med et ganske almindeligt skakur kan du og censor nemt og effektivt fordele spørgetiden mellem jer.
  8. Rejs dig resolut op, og råb SPOILER ALERT!, hvis en elev gør ansatser til at bringe et handlingsreferat af Tove Ditlevsen-novellen.
  9. Imponér undervejs din statsligt beskikkede gæst med hyppig anvendelse af avancerede faglige termer som “læringspotentiale” eller “zone for nærmeste udvikling” eller “jeg kan også hente noget kage, hvis det er?”
  10. Husk, at folkeskolens afgangsprøver ikke kan dumpes. Det værste, der kan ske, er, at det bliver afsløret, at du ikke aner, hvad du laver.

Uskolet er Folkeskolens bagside med satire, som ikke umiddelbart går meget op i fakta. Skulle enkelte navne, hændelser eller undervisningsministre alligevel føles bekendte, er man velkommen til at tro, hvad man vil.