Skønlitteratur

Bjovulf

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Genfortalt af Lars-Henrik Olsen

Illustreret af Niels Bach

142 sider, 199 kroner

Høst & Søn

Vi skal en tur omkring England for at hente denne gamle legende tilbage til Danmark. For vel er det en af de danske skjoldungers arvinger, som hovedpersonen redder ud af suppedasen, da en grov troldkarl og hans mor hjemsøger kongsgården i Lejre. Men historien er oprindeligt overleveret på oldengelsk, formodentlig bragt der til landet af de første vikinger. Heldigt, for netop dette overvældende bidrag til nordisk heltedigtning var glemt i ophavslandene, da Saxo satte sig til at skrive de gamles heltemodige bedrifter ned.

Der findes tidligere oversættelser til dansk end denne, men de har længe været sprogligt uhåndterlige for nutidslæsere. Nu har vi fået en glimrende gendigtning af den drabelige historie. Sproget løber let, mens hjerneskallerne knaser, og blod og afrevne lemmer flyder ud over siderne. Gavers og guldskattes værdi overstiger enhvers fatteevne, men de er ikke drivkraften for virkelige helte. Eftermælet, derimod, er livets mening. Har man udført heltegerninger, er man værd at huske. Derfor sætter titelpersonen livet på spil og mister det til sidst i kamp med en drage. Men det var umagen værd, når han at sige på dødslejet. For ingen husker dem, der blev derhjemme.

Bogens komposition er tro mod den mundtlige, episke fortælleform. Da Bjovulf og hans mænd kommer hjem til Gøtaland, skal de naturligvis fortælle om deres oplevelser. Det vil fortællerstemmen ikke snyde os for, så vi får hele historien en gang til, i kortform. Det giver god mulighed for at bruge historien som eksempel på genren.

Det er godt, at vi nu kan inddrage dette flotte digt i undervisningen, når de mest kendte nordiske gudesagn er slidt op.

Tonny Hansen