Skønlitteratur

De to væbnere og den fine frøken

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Terry Jones

Illustreret af Michael Foremann

Oversat af Camilla Christensen

342 sider, 299 kroner

Forum

For et par år siden kom den forrygende ridderroman 'De to væbnere' om drengen Peter og Anton, som viser sig at være pigen Ann. De to optræder sammen som væbnere for en rablende engelsk hertug i en 1300-tals-fortælling fra krigen mellem englænderne og franskmændene.

Nu er den selvstændige fortsættelse her. Og den holder standarden: dramatisk, humoristisk og følelsesmættet, så selv drengelæsere bliver ramt lige midt i læselysten.

Forfatteren kan sit fortællekram, når han lader Peter og Ann opleve krigens brutale og intrigefyldte væsen, mens de søger at hjælpe den fine frøken Emily, som er i familie med kongelige og gejstlige på begge sider af fronten, og som derfor er i klemme på alle måder.

Vi møder den rå gru i fangekældre og krigshærgede landsbyer, vi drages ind i venskabers ømhed og trofasthed, og vi lever med i overlevelsen, både når den kræver mod og handling, og når den kræver snedighed og løgne.

Men vi sidder også med en forfatter, der af og til bryder ind i sin fortælling og trækker paralleller til nutiden eller forklarer historiske facts i nutidigt lys.

Det er kort og godt en elementært spændende fortælling, som giver læseren en ordentlig en på opleveren, og som giver indsigt i en historisk periode og dens livsbetingelser, både for de bønder, der må betale skatter til alle mellem himmel og jord, for de adelige, som nærmest behandler deres soldater og befolkninger som medvirkende i et voldscomputerspil, og for den paranoide pave i Avignon og hans kardinaler, der slesker som Brutusser i svøb.

En godbid af en mellemtrinsbog for alle køn.

Jens Raahauge