Skønlitteratur

Blodig alvor

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Marianne Viermyr/oversat af Dorte Roholte

Illustrator: Anders Kaardahl

Serien: Zoom ind

72 sider, 189 kroner

Forum

Fantasien om alle de besværligheder, pinlige situationer og ulykker, man kan komme ud for, når man begynder at få menstruation og ikke har styr på bind, tamponer eller sig selv, mangler ikke noget i denne 'Zoom ind'.

Signe på 11 år er en flittig dagbogsskriver. Vi får gennem hendes dagbogsberetning et godt indblik i pigers forestillinger og overvejelser omkring menstruationen. Signe synes for eksempel, at det er ulækkert at få menstruation og at tale om det. Såvel Signes mor som søster vil meget gerne forberede hende på, at menstruationen vil komme som det mest naturlige. Søsteren Emilie har størst succes med at trænge igennem til Signe. Hun og Signe får jævnligt snakket om, hvad der sker, og Signe får med tiden et mere nuanceret syn på menstruation. Det hjælper også, at veninderne efter tur og ganske naturligt siger 'fritaget' i gymnastiktimen. Signe finder det først yderst pinligt, men er efterhånden fuld af beundring over, at de tør sige det så direkte og uden at blive røde i hovederne. På den sidste side i dagbogen skinner det igennem, at Signe nu glæder sig til at få menstruation.

Bogen indeholder situationer, som er genkendelige for målgruppen af 11-12-årige piger. Men at påføre Signe så meget blufærdighed over for menstruation mener jeg er at skyde over målet. Flertallet af 11-12-årige danske piger anno 2003 har et naturligt og ligefremt forhold til det at få menstruation og vil ikke kunne se sig selv i mange situationer i bogen.

Bogen kan være et blandt mange tilbud på skolebiblioteket.

Ingrid Skovgaard Andersen