Skønlitteratur

Et halvt hjerte

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Lene Fauerby

137 sider, 189 kroner

Forum

Det flækkede liv - konfrontationen mellem fortid og nutid - afspejles på flotteste vis i Peter Madsens illustration på forsiden af bogen 'Et halvt hjerte'. For Naja - hovedpersonen i bogen - bliver livet ubarmhjertigt flækket, den dag moderen og lillesøsteren bliver dræbt i en bilulykke. Pludselig er det slut med alle de almindelige dage med deres almindelige gøremål og ritualer. Faderen tror på opbruddet som løsning til at komme videre i livet. Han og Naja flytter til Najas mors hjembygd i Grønland. Naja er ikke begejstret for de nye omgivelser og for adskillelsen fra vennerne i Danmark. Kulturmødet er svært også, med en familie, som hun ikke har set i mange år.

Fjeldet bliver hendes tilflugtssted. I fjeldene finder hun rum, fred og afslapning. I afslapningen drømmer hun mærkværdige og meget dramatiske drømme, som sætter hende mange hundrede år tilbage i tiden. I drømmene indtager hun en piges plads i en konebåd. Båden kæntrer, og alle i båden dør. Drømmen har stærke paralleller til Najas egen ulykkeshistorie. Naja vågner af drømmene med et fornyet og stærkt ønske om at få tag i livet.

Det fungerer meget flot og dramatisk med at få flettet historien om de gamle mumier fra Umanaq-området ind i historien. Fundet af mumierne fandt sted i 1972.

Bogen er meget velskrevet med et billedrigt sprog, men stadig letlæselig. Bogen vil fortrinsvis tiltale piger, som vil få en god læseoplevelse. Bogen vil kunne fungere fint i forbindelse med emner som opbrud og kulturmøde. Absolut en bog til skolebiblioteket.

Ingrid Skovgaard Andersen