Skønlitteratur

Midt i en jazztid

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Knud Sønderby

230 sider, 143,75 kroner

Dansklærerforeningen

Forfatteren var blot 22 år, da han i 1931 debuterede med romanen, der hurtigt slog an. Den blev læst som en provokerende generationsroman om den illusionsløse, materielt og seksuelt fikserede ungdom - forfatterens jævnaldrende. Siden blev bogen en sand klassiker, flittigt læst og omtalt; til stadighed opfattet som aktuel.

Benni Bødker har forsynet bogen med forord og efterskrift. Han betoner netop det tidsbillede, romanen tegner, og placerer den i forhold til dens moralsk og politisk orienterede samtid. De tre genoptrykte dagbladsanmeldelser fra udgivelsesåret viser tydeligt, med hvilket forbehold værket blev modtaget af de toneangivende kritikere. Det gjaldt overraskende nok også Tom Kristensen, der pegede på Hemingway-tonen hos den journalistisk rapporterende Sønderby.

Glimrende at hans debutbog nu genudsendes i dette regi på grundlag af den sjældent benyttede førsteudgave, som forfatteren siden omarbejdede og forkortede. Også fint at forsidetegningen fra dengang af avisillustratoren Axel Nygaard genbruges. Benni Bødkers kommentarer er klare og velanbragte, af et passende omfang. Dog ikke uden et par sproglige missere. Sønderbys eget tilbageblik på sin første bog, i et essay fra 1964 med samme titel som romanen, kunne gerne være nævnt undervejs.

Bogen er særdeles velegnet i 9.-10. klasse, eventuelt som et eksempel af flere på bøger for ungdommen om ungdommen.

Thorkild Borup Jensen