Musik

Årstidernes musik - vinteren

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Anna la Cour-Harbo

60 sider, 210 kroner, cd 190 kroner

Folkeskolens Musiklærerforening

Arbejdet med aktiv lytning til klassisk musik i folkeskolen kan være en meget svær disciplin. Med 'Årstidernes musik - vinteren', som er andet hæfte i serien, har man som underviser fået et godt redskab i hænderne. Vinter skal forstås bredt som årstiden, som døgnets tid nat og menneskets tid død.

Materialet består af et hæfte og en cd med al musikken i originale orkesterindspilninger. Hæftet er udarbejdet som en kombination af lærer- og elevhæfte. Hovedindholdet er et stort afsnit med fem musikeksempler, hvortil der er knyttet lytte- og aktivitetsopgaver, som børnene selv skal kunne læse og arbejde med. De fem musikeksempler er: 'Trojka' fra 'Løjtnant kij'e' af Prokofiev, 'Snefnuggenes vals' fra 'Nøddeknækkeren' af Tjajkovskij, 'Danse Macabre' af Saint-Saëns og 'Pie Jesu' og 'Libera me' fra 'Requiem' af Fauré. Til alle eksemplerne er der et fyldigt baggrundsstof til læreren. I hæftet findes endvidere billeder af fem malerier og en billedanalysemodel til brug ved arbejdet med disse. Hæftet afsluttes med en supplerende musikliste samt udvalgte eksempler fra litteraturen.

Materialet er meget smukt og rigt illustreret, og det skaber mulighed for at komme vidt omkring i emnet. Målgruppen for materialet er sat til 3. klasse fra udgiverens side. Jeg kan forestille mig et langt større udbytte hos elever fra 5.-6. klasse og opefter.

Poul Erik Lind Larsen