Historie, Samfundsfag, Drama

Solvognen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- fortællinger fra vores ungdom

Af Nina Rasmussen

415 sider, 349 kroner

Rosinante

Solvognen var en gruppe amatørskuespillere, der i 70'erne udviklede gade- og aktionsteatret på en så festlig måde, at de ikke siden er overgået. Julemandshæren i 1974 og indianerne i Rebild i 1976 var de mediemæssige højdepunkter.

De blev ustandselig arresteret, men satte sig aldrig til modværge, så politiet var ikke bange for dem og var derfor ikke hysteriske af skræk for vold. Det er godt nok noget af et tab for demonstrationskulturen, at fronterne er anderledes hårdt optrukne nu, ingen deltagere eller tilskuere venter sig noget skægt eller overraskende i dag.

Nina Rasmussen startede projektet, som senere fik hjemsted på Christiania, hvor hun også selv boede med mænd og børn.

Som titlen siger, '- fortællinger fra vores ungdom', henvender bogen sig til seniorerne, men yngre lærere og aktivitetsinteresserede elever, der vil lave andet end grim grafitti og kedelige bannere, kan læse om alle Solvognens aktioner og teaterstykker i alle detaljer og måske få lidt inspiration til næste optog.

Bogen punkterer i alle detaljer myten om de luddovne hippier, der aldrig lavede andet end at ryge sjov tobak og læse Tolkien. Samtlige tilknyttede medlemmer af Solvognen havde dødssygt fuldtidsarbejde ved siden af fuldtidsteaterarbejdet, og de fik næsten intet i statsstøtte til opsætningen af stykkerne. Læs udvalgte afsnit højt for de store elever i samfundsfag, så de får korrektioner til det gængse liberale sludder om ungdomsoprøret.

Der er mange fotos i bogen, desværre kun i kedelig sort/hvid. Det er fedtet af forlaget ikke at farvelægge Solvognens historie.

Annette Westrup