Fysik/kemi

Med lodder og trisser - Fysikfirmaer i Hillerød gennem 125 år

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Finn Reindahl

80 sider, 75 kroner

Udgivet af Dansk Skolemuseum

Telefon 3315 5810

Tempografen eller timeren er, om ikke elsket så dog kendt af en hel generation af danske skoleelever. Utallige er de strimler med lilla prikker, som dette lille præcisionsapparat har udspyet. Det blev udviklet og produceret i Hillerød, ligesom så mange andre fysikapparater er blevet det siden midt i 1800-tallet.

Bogen skildrer et lille stykke skole- og industrihistorie, hvor skiftende skolelove og -forordninger sammenholdes med tre virksomheders idéer og fabrikation af kvalitetsinstrumenter.

Undervejs stifter vi bekendtskab med markante personligheder, især den farverige og agtede hillerødborger Christian Weitzmann. Han grundlagde sin virksomhed i 1868 og gjorde den til landets førende, hvad utallige medaljer og æresdiplomer vidner om. I 1881 udnævntes han som den første til statens fagkonsulent i fysik og kom dermed til at sætte sit markante præg på faget i en årrække.

Ved blandt andet at knytte sig til en række lærebogsforfattere indtog firmaet Podis en fremskudt stilling til ind i 1980'erne.

Illustrationerne udgøres af et stort antal tegninger og fotografier af personer, bygninger og apparater.

Det er Dansk Skolemuseum, der i forbindelse med en særudstilling udgiver den anbefalelsesværdige bog.

Gunnar L. Clausen