Billedbøger

Vejrhårene

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Bjørn F. Rørvik

Illustreret af Per Dybvig

Oversat af Birgitte Thielst

48 sider, 209,50 kroner

Carlsen

Koen fra Pudetræet forærer Ræven to vejrhår, som hun engang har fået af en nærgående tyr. Med de to hår monteret på snuden kan man forudsige vejret: Velduft betyder godt vejr; snotnæse og lugt af torsk og salamander signalerer dårligt vejr.

Ræven sætter de to vejrhår på snuden og drager sammen med sin ven, Griseungen, rundt i skoven og laver vejrudsigter. Dette giver - akkurat som i virkelighedens tv-verden - prestige; her i bogen med god grund, fordi udsigten holder, hvad den lover.

Skovens mange Fjumregøjer kommer ustandseligt og spørger om udsigten, og da der endog kommer en Fjumregøj fra Sverige, føler Ræven sig berømt. Men berømmelse har det med at stige til hovedet. Ræven glemmer Koens instruktion, laver falsk vejrudsigt og søger at udnytte andres uheld til egen fordel, alt imens han på det groveste misbruger Griseungens dumhed. Han udvikler sig til det, som de drenge, der læser bogen, kunne finde på at beskrive med plat drengeelegance: Prøv at sige 'en ræv' med to vejrhår i munden.

Bjørn Rørviks fortælling er finurligt klog, og hele bogens billedside og layout lever op til standarden. Per Dybvigs stregtegninger er gjort med løs og buttet hånd, og farver og hår stritter velproportioneret i alle retninger. Og den valgte skrifttype signalerer med sine varierede retninger på bogstavernes nedstreger en luftig raphed og uro - uden at det går ud over læsbarheden.

Denne bog, som kan glæde indskolingens og mellemtrinnets frugtbart barnlige sjæle, er norsk billedbogskultur, når den er bedst: Udfordringer til fantasien og kunstnerisk kvalitet.

Jens Raahauge