Sådan bør skolen indrettes

Ny branchevejledning om indretning af læreres arbejdssted

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et forberedelseslokale med arbejdsbord og computer, en spiseplads, som ikke er den samme som arbejdspladsen, og mulighed for at opbevare personlige ejendele i et aflåst skab eller skuffe. Sådan lyder nogle af de regler til arbejdsstedets indretning på undervisningsområdet, som arbejdsgivere, arbejdstagere og Arbejdstilsynet anbefaler.

Anbefalingerne står i den nye branchevejledning 'Arbejdsstedets indretning på undervisningsområdet', som netop er udsendt af Branchesikkerhedsråd 12 - det, der i den nye struktur hedder Branchearbejdsmiljøråd for undervisning.

Branchevejledningen om arbejdsstedets indretning er blevet flittigt omtalt under overenskomstforhandlingerne, når der blev talt om lærernes arbejdspladser, fordi et forberedelseslokale er defineret i vejledningen. Dermed er den med til at definere de betingelser, der skal opfyldes, for at lærerne kan arbejde på skolen ud over undervisningen. I vejledningen står, at 'forberedelseslokaler, der indeholder arbejdsborde, computere, telefon mv., skal opfylde arbejdsmiljølovens almindelige krav til indretning af kontorarbejdspladser'. De ansatte, der har administrative opgaver, skal have mulighed for at benytte et arbejdslokale, der lever op til beskrivelsen i Branchesikkerhedsråd 6's vejledning, 'Kontorindretning'.

I vejledningen om arbejdsstedets indretning står også, at der i forbindelse med indretning af lokaler i forskellig størrelse kan tages højde for, at lokalerne i et vist omfang anvendes til andre formål end arbejdsrum for lærere. Der kan være tale om samtalerum, hvor en gruppe lærere i forbindelse med projektarbejde har brug for et eller flere lokaler, hvor de kan rådgive eleverne.

I vejledningen står desuden, at fordi lærerværelset som oftest også er spiseplads, kan det ikke anvendes som team- eller forberedelseslokale. 'En spiseplads skal indrettes i et egnet lokale med forsvarlige hygiejniske forhold. Den enkelte ansattes arbejdsbord må ikke anvises som spiseplads', står der i vejledningen.

Branchevejledningens anbefalinger er givet i et samarbejde mellem arbejdsgivere og arbejdstagere, og de har været til høring i Arbejdstilsynet. Der er altså enighed om disse anbefalinger, som bør benyttes ved nybygning, ombygning, og når man i øvrigt går skolen efter, for at se om den lever op til de krav, der eksisterer på områder som indretning, indeklima, vedligeholdelse og rengøring.

Vejledningen fortæller om krav til arbejdsrum såsom klasseværelser og faglokaler. Den fortæller om faciliteter for personalet lige fra garderobeforhold til rygerum, toiletforhold og bademuligheder samt mulighed for hvileplads til gravide og ammende. Der står om lys, luft, lyd og temperaturforhold. Desuden er der henvisninger til meddelelser fra Arbejdstilsynet (At-meddelelser), bygningsreglementet og andre tidligere udkomne branchevejledninger, hvor man kan hente flere oplysninger om emnet.

Branchevejledningen sendes til samtlige skoler.

hela