Skønlitteratur, Letlæsning

Er vores barn normalt?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Liselotte Kulpa

74 sider, 139 kroner

Tid til en ny sang

Af Liselotte Kulpa

113 sider, 139 kroner

Kassander

Telefon 7640 0584

www.kassander.dk

Der er alt for mange, der forlader den danske folkeskole med for ringe færdigheder i læsning. Det er efterhånden et almindeligt anerkendt faktum, som har ført til ændret praksis i skolen.

Dette ændrer dog ikke noget for dem, der har forladt skolen som funktionelle analfabeter; de har krav på letlæst litteratur at komme i gang på.

Liselotte Kulpa har begået to bøger, der skal bidrage hertil.

'Er vores barn normalt?' handler om et ungt par, der får forstyrret deres graviditetslykke, da hospitalet indkalder dem til undersøgelse, fordi en prøve har vist en risiko for, at det barn, de venter, vil blive mongol.

'Tid til en ny sang' beretter om en alenemor, der bliver forelsket i en lidt yngre mand. Han bor hjemme hos sin mor, som med alle midler bekriger de tos lykke.

Begge bøgerne er skrevet i et letlæst sprog, og problemstillingerne har som beskrevet en god tyngde. Bøgernes personer løser konflikterne gennem dialoger og handlinger, som i og for sig er gode nok: Ja, problemet er, at konfliktløsningerne nærmer sig det politisk korrekte, i hvert fald set fra en kvindepolitisk vinkel. Synsvinklen er i begge bøger den kvindelige hovedpersons, og på hvert titelblad takker forfatteren da også navngivne piger for inspiration og hjælp.

Måske er det det enkle sprog, som filer kanterne af personerne og gør beskrivelserne lidt brevkasseagtige. Måske er det temaerne karakter, der holder fortællingerne på plads i et kvindedomineret univers til trods for mændenes bløde involvering.

Under alle omstændigheder aktualiserer bøgerne en problemstilling: Unge svage læsere har et lige så nuanceret åndsliv som alle andre, og derfor har de krav på at kunne få adgang til litteratur, der ud fra kunstneriske kriterier sprænger sig vej ud af det forudsigelige.

Det er lykkedes at skabe en sådan litteratur for børn og unge. Det må også være muligt for denne målgruppe.

De to foreliggende bøger er anvendelige som emnebøger for læsesvage unge, især kvinder, der skal beskæftige sig med graviditetsusikkerhed eller med kærester med moderbindinger.

Jens Raahauge