Lit af hvert og deres bøjningsformer

Nyt etbindsleksikon. Også til skolebrug

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indholdet af leksika og ordbøger udtrykker redaktionens valg. Det siger sig selv, at man selv i en moppedreng af en bog som denne må lede forgæves efter visse opslag, som man kan finde i Encyklopædiens 20 bind. Politikens mindre værk er tænkt som en kombination af ordbog og leksikon. Jeg mener dog, at man snarere skal kalde den en ordbog med illustrationer af nogle af ordene; for selv om forklaringerne med og uden billeder er korte og præcise, er det ikke her, en elev kan starte sin opgaveskrivning om et givet emne. Undtagelsen er omtalen af verdens lande med en god halv side til hvert.

Personbiografierne vil hurtigt blive ramt af tidens tand. Men, indrømmet, det er svært at afgrænse, hvem der bør huskes for hvad, især når det drejer sig om nulevende personer, der måske om fem år er kendt for noget andet. Vi får navnene på The Beatles' medlemmer, men ikke på The Bee Gees'. Elton John er med, med ikke Ray Davies, der om nogen udtrykte storbyens poesi i popmusikken. Jazzens store personligheder ser ud til at være bedre dækket ind. Sporten er lidt vilkårlig: Bokseren Tom Bogs omtales, hans ældre kollega 'Gentleman Chris' er glemt. Camilla Martins topresultater til dato kan læses under hendes navn, men man kan ikke bruge bogen til at få overblik over dansk badminton gennem nyere tid.

Tekniske landvindinger er medtaget, omtalt forståeligt og brugbart. Der er en let forståelig illustration af, hvordan en mikrobølgeovn virker, mens man lige derefter om en mikrochip kun oplyses om dens sproglige bøjningsformer. Musikinstrumenter illustreres, så man kan kende dem på deres udseende. Men relevante oplysninger som stemning eller toneomfang springes over. Og når man omtaler Ferraris sportsvogne, men ikke de Fergusontraktorer, der revolutionerede dansk landbrug i tiårene efter Anden Verdenskrig, har man valgt at prioritere drømme over realiteter.

Det er afgørende for troværdigheden, at redaktionen følger den systematik og afgrænsning, man selv har valgt. Det lykkes ikke helt.

Jeg gik på opdagelse i Storstrøms Amt - med blandede følelser, efterhånden som siderne blev vendt. For Gardehusarregimentet ligger ikke i Næstved. Maribo har ganske rigtigt en domkirke, men ikke stiftets bispesæde. Aalholm Slot er ikke veteranbil- og modeljernbanemuseum, dette ligger på en gård nogle kilometer derfra. Ravnsborg, Højreby og Fladså Kommuner er slet ikke med. Pedanteri og bagateller, kan man mene. Men hvis der er unøjagtigheder, udeladelser og direkte fejl i disse opslag, hvordan skal jeg så kunne stole på det, der står om apatosaurusen, som jeg intet ved om i forvejen?

Cd-rom'en gør det nemmere at krydssøge. Royal straight flush forklares kun som en kortkombination i poker. Men et hurtigt klik på dette ord leder hen til, hvad hånden virkelig indeholder. Det er mere omstændeligt at finde frem til, hvis man skal bladre i bogen. Der kan kun søges på de præcise opslag. Fritekstsøgning er ikke mulig, så man kan ikke i den digitale udgave kredse sig ind på ord, hvor man er usikker på stavemåden.

Nudansk leksikon

Hovedredaktører: Bolette Rud. Pallesen og Christian Becker-Christensen

Inklusive cd-rom

1.398 sider, 799 kroner

Politikens Forlag