Digitale sværme, mobile masser og webbøger

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Swarms' og 'Smart Mobs' er to nye buzzwords på internettet lige nu. De har begge en vis sammenhæng med den udvikling af ny mobil kommunikationsteknologi, der er i fuld gang, og som givet vil forstærkes i de kommende år. Smart Mobs er et udtryk lanceret af en af pionererne inden for netkommunikation, Howard Rheingold, hvis bog fra 1993, 'The Virtual Community', den dag i dag står som et af hovedværkerne på området og stadig er læseværdig. I sin seneste bog forudser han, at den næste sociale revolution vil blive båret frem af mobil teknologi, og han beskriver, hvordan mobiltelefoner og sms allerede i dag er begyndt at spille en stor rolle for det sociale liv i en række grupperinger.

Bogens titel 'Smart Mobs' hentyder til den rolle, som netop mobiltelefonen spiller for organiseringen af politiske demonstrationer i dag. Med den mobile kommunikation kan beskeder og budskaber lynhurtigt sprede sig til tusinder af mennesker. Teknologien skaber nye typer af selvorganiserede og flygtige netværk eller 'sværme', der dannes og opløser sig efter andre regler end dem, myndighederne er vant til at stå over for for eksempel ved demonstrationer. Sådanne sværme kan være globale. Under de seneste demonstrationer mod krig i Irak blev mobiltelefoner brugt til at tage billeder og øjeblikkeligt publicere dem på nettet, så deltagere i demonstrationer i andre verdensdele kunne få et direkte indtryk af aktionens her og nu-udvikling i Rom, Paris, London og New York. Perspektiverne i den slags nyhedsformidling er mildt sagt spændende og uoverskuelige. Rheingolds bog er interessant nok i sig selv, men det er faktisk mindst lige så informativt at læse den hjemmeside, der er oprettet i tilknytning til 'Smart Mobs'. Der er tale om en såkaldt blog eller weblog, der opdateres dagligt med korte nyheder og henvisninger til artikler og lignende på nettet om den nye mobile teknologi og dens konsekvenser. Denne hjemmeside, som skrives af flere forfattere, er snart mere omfattende end bogen, men den er frem for alt mere aktuel og interaktiv, idet læserne kan kommentere indlæg. Det er et godt eksempel på, hvordan bog og net kan berige hinanden. www.rheingold.com

www.smartmobs.com