Kristian Pedersen går på pension

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter næsten 28 års ansættelse i Danmarks Lærerforening har Kristian Pedersen valgt at gå på pension efter sin 60-års fødselsdag.

Kristian Pedersen har været konsulent i foreningen, vicesekretariatschef, sekretariatschef og DLF's repræsentant i Bruxelles, og uanset på hvilket niveau han har arbejdet, har der stået respekt om hans indsats.

Men da DLF som den første fagforening i 1987 oprettede et lobbyistkontor i Bruxelles, kneb det i første omgang. Som jurist, erfaren forhandler og kender af det politiske system var Kristian Pedersen perfekt til stillingen, men i begyndelsen blev han boykottet af en række af Kommissionens chefer. Man kunne ikke lide den danske lærerforenings kritik af EF's markedsdominerede uddannelsespolitik.

Den boykot er for længst ophørt, og EU-systemet fortæller nu selv, at undervisning er andet og mere end oplæring til et marked. Embedsmændene har lyttet til og diskuteret med Kristian Pedersen, hans argumenter har virket. Den historie er bare aldrig blevet fortalt nogen steder, for Kristian Pedersen har gennem hele sit arbejdsliv i foreningen kun sjældent og nødigt trådt frem i rampelyset.

Derfor er det heller ikke nogen tilfældighed, at de billeder af Kristian Pedersen, der findes i Folkeskolens arkiv, er sort-hvide. Det nyeste er fra 1989; Kristian Pedersen er ikke en frontfigur - og vil ikke være det. Han er den stille slider. Ihærdigt, systematisk, tålmodigt og stædigt har han forfulgt sine sager. Han har brugt sin viden om undervisning og om organisationernes samspil med myndigheder. Og han har brugt sin juridiske uddannelse og indsigt. Dette - kombineret med en stille, charmerende frækhed - har gjort, at Lærerforeningen ofte har kunnet stille med rygter - og ganske ofte 'dokumenterede' rygter - om udviklingen i Bruxelles, længe før de danske ministeriers embedsmænd har anet noget.

Det har betydet, at DLF kan tale med stor vægt om EU, for både embedsmænd og politikere har måttet sande, at der altid er 'noget om snakken', når Lærerforeningen har nyt om en sag. Fordi Kristian Pedersen ofte ikke var på sit kontor i Bruxelles; han snuste rundt i hele Europa og plejede kontakter.

Kristian Pedersens talent for at lugte en sag, før den er der, sprogtalent og den afvæbnende charme har betydet meget.

Der blev også lyttet, da han arbejdede i DLF's sekretariat. Når Kristian Pedersen gik i Undervisningsministeriet, vidste embedsmændene, at de skulle have læst på lektien inden, for han kunne meget mere end at citere Højskolesangbogen og den klassiske litteratur. Det kan han også.

Efter otte år i Bruxelles kom Kristian Pedersen i 1995 tilbage til København, hvor han har været travlt optaget af en række juridiske udredningsarbejder for foreningen. Den 29. januar fyldte Kristian Pedersen 60 år, og det skulle være arbejdspunktummet i foreningen, havde han valgt.

-th

Torsdag den 19. februar, mellem klokken 15 og 17, holder Danmarks Lærerforening reception for Kristian Pedersen. Det foregår i restaurant Madkunsten, Farvergade 15, i København.