Film på nettet II

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Film via nettet er ikke kun en sag for pirater. Det giver selvfølgelig også helt nye muligheder for at distribuere film i en rimelig kvalitet på en billig måde. Det eneste, der kræves, er et program til komprimering, en smule teknisk viden om, hvordan de bruges, og god plads på en server, hvor interesserede kan få adgang. De komprimerede film kan afspilles i gængse programmer som Microsofts Mediaplayer, der følger med Windows.

Endnu er det småt, hvad man kan finde af egnede materialer til undervisning på nettet, men det vil givet ændre sig i fremtiden. Et indtryk af potentialet kan man få i et amerikansk internetarkiv, hvor der i øjeblikket ligger næsten 1.000 film af ældre dato. Det er et rent skatkammer af oplysnings- og propagandafilm, fra før tv blev opfundet. Her findes propaganda om atomkraftens velsignelser fra 1940'erne og oplysning til forældre om, hvordan de takler ungdommelig rastløshed fra 1953, før rocken og ungdomsoprøret satte en ny dagsorden. Mange af filmene egner sig som undervisningsmateriale, selv om kvaliteten ikke rækker til forevisning på andet end computerskærme.

www.archive.org/movies/