Anbefalinger

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Video Reklamer med humor

Reklamer på YouTube arbejder jeg en del med - især den tyske supermarkedskæde Edekas reklamer. De kan bruges til mange forskellige emner, for eksempel mad, jul, familie og fritid. Edekas reklamer er lidt længere end almindelige reklamer og har ofte et humoristisk tvist. Ja, tyskere har også humor.

Reklamer er gode at bruge i undervisningen som både korte og længere forløb. De er fyldt med billeder, der kan sættes ord på i forskellige sammenhænge og korte slogans og punchlines, som er nemme at huske. Har man et emne om mad, er det oplagt at sætte ord på alle de varer, man ser i reklamen - frugt, grønt, fisk, kød, brød og så videre.

Til reklamen "Weinachten 2117" øves der først forskellige ord, for eksempel hjerte, juletræ, robot og så videre. Herefter forbindes stillbilleder fra reklamen med små sætninger som "Der Roboter kommt in der Hütte an", og der svares på små spørgsmål som "Was will der Roboter?" Her er mange muligheder for at øve ord og små chunks.

Her et par af Edekas reklamer:

>YouTube - søg efter videoerne:

edeka weihnachten 2117

edeka wursttheke 2007

edeka supergeil 2014

edeka weihnachtsclip #heimkommen

Bog Tysk kvalitet i bogform

Egentlig var orderne "Made in Germany" en advarsel til britiske forbrugere, for stemplet skulle være på de kopivarer af tvivlsom kvalitet, som blev solgt i Storbritannien. Det og meget andet kan man læse om i bogen "Made in Germany" i Gyldendals "Eselsohr"-serie. Bogen handler om tyske mærker og virksomheder, blandt andet biler, tøj og slik. For eleverne er der mange genkendelige og nogle gange overraskende ting om tyske opfindelser.

Et særlig godt afsnit i bogen om Ritter Sport har jeg brugt flere gange i min undervisning. Ritter Sport-chokolade er kendt af stort set alle elever, og i afsnittet får man en fin indføring i Ritter-firmaet, lidt om firmaets historie, det kendte slogan, reklamer og Ritters flagshipstore i Berlin. Der er masser af muligheder for guidet læsning, reklamefilm, ordforrådstilegnelse, gættestrategier og ikke mindst, som jeg har benyttet mig af, blindsmagning af de forskellige Ritter Sport-varianter.

Til 8.-9. klasse.

"Made in Germany" af Laila Breilø, eselsohr.gyldendal.dk

Film Herligt grimt sprog

Nogen har bygget en gymnastiksal lige over stedet, hvor Zeki Müller har sine stjålne penge begravet. Zeki ser kun én mulighed: At lade som om han er en vikarierende lærer på Goethe-skolen, som gymnastiksalen er tilknyttet. Det bliver starten på Zekis ufrivillige pædagogiske karriere, som den er gengivet i filmen "Fack ju Göthe".

Det er en utrolig underholdende actionfilm med saftigt sprog. Filmen blev så godt modtaget i min klasse, og bagefter gik mange af dem hjem og fandt filmens efterfølger på deres egne streamingtjenester. Frivilligt.

For 7.-10. klasse.

"Fack ju Göthe", Rat Pack Filmproduktion og Constantin Film, er blandt andet tilgængelig hos filmcentralen.dk og filmstriben.dk

Powered by Labrador CMS