Skønlitteratur

Ung og forelsket

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Jakob Willadsen

Illustrationer: Nygårds Maria Bengtsson

72 sider, 175 kroner

Bogforlaget Her og nu

Hvordan var det nu, det var - altså at være ung og forelsket for første gang? Kan man ikke helt genkalde sig den overvældende følelse, er der en chance for at kigge de unge over skulderen i bogen 'Ung og forelsket'. Unge i alderen 16-18 år beretter om de store følelser, der sættes på spil, når den første forelskelse indtræffer eller slutter, og hvad der ligger derimellem. Og det gør de godt.

Der er afsnit om blandt andet kærestesorg, kærlighed ved første blik, dating på nettet, kulturforskelle og homoseksualitet.

De unges velredigerede fortællinger veksler med afsnit, hvor Jakob Willadsen lader fagfolk komme til orde. En psykolog, sundhedsplejerske, familieterapeut, psykiater, sociolog og vist et enkelt sted forfatteren selv. Fagfolkene hæver de individuelle betragtninger op på et mere generelt og fagligt plan, men de bliver heldigvis aldrig belærende.

Det er en god bog, der stiller de unges erfaringer til rådighed: 'Sådan har jeg det, brug det, hvis du kan'. En af bogens andre kvaliteter er, at den lægger vægt på det positive i mødet med kærligheden. Vel er det sørgeligt, når kærligheden ophører, og vel er det svært at springe ud som bøsse, men de dejlige, sjove og berigende oplevelser i forelskelsen vægtes.

Bogen kan læses for beretningernes skyld, og fagfolkenes betragtninger kan så bruges mere håndbogspræget. 'Ung og forelsket' er god at have stående i et klassebibliotek i 8.-10.-klasserne. Den vil være egnet til selvlæsning for samme gruppe, og hedder temaet i dansk 'kærlighed', er den oplagt at tage med.

Solveig Andersen